Archeologiedag_Schokland_Pluimfotografie-58.jpg

Archeologiedag Schokland

 • Elke dag
 • Voor het hele gezin Kinderactiviteit Speciaal voor volwassenen Rolstoeltoegankelijk
 • Schokland

Een knipkaart kost €7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Museum Schokland 

Over de activiteit

Kom de archeologiedag beleven op Werelderfgoed Schokland. Dit voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten. Op deze dag hebben bezoekerscentrum de Gesteentetuin en Museum Schokland een buitengewoon mooi programma voor jong en oud. Tussen de locaties rijden karren heen en weer.

BEZOEKERSCENTRUM DE GESTEENTETUIN

 • 11.00-17.00 uur: De geschiedenis komt tot leven. Weet je dat je van brandnetel touw kan vlechten? Dat deden ze vroeger. Maar dat kan nog steeds. Diederik en Dorothee doen het voor. Doe jij mee? Ook kun je zien hoe de mensen van vroeger kookten op vuur. Als je wilt kun je daar ook iets van proeven.
 • 11.00-17.00 uur: Je kunt bij het bezoekerscentrum ook schatgraven en een steen laten zagen met een speciale zaagmachine. Zo kun je de geschiedenis van de steen achterhalen. Neem je eigen steen mee of koop er één in het bezoekerscentrum. Kom de archeologie-scherven-puzzel doen of een pijl en boog maken en daarmee jagen op (kartonnen) rendieren in het bos (vanaf 13.00 uur).
 • 13:00 uur: wandelexcursie Archeologie van Schokland. Kavel P14 op Schokland is de belangrijkste prehistorische kavel. Tijdens deze wandelexcursie wordt meer verteld over de bijzondere resten die gevonden zijn en die nog in de grond verborgen zitten. U kunt zich hier voor de wandelexcursie inschrijven.

MUSEUM SCHOKLAND
Wil jij eens met eigen ogen bewonderen en beluisteren hoe een archeoloog te werk gaat? Dat kan!

 • 13:30 uur en 15:30 uur: Maritiem archeoloog Yftinus van Popta vertelt over het 18de-eeuws koopvaardijschip dat momenteel wordt opgegraven bij Rutten en waar oude schatten boven water komen.
 • 11:30 uur, 13:30 uur en 15:30 uurrondleiding in het Museum.
 • Hele dag: Bij de scheepsopgraving in Rutten zijn veel amateurarcheologen van AWN Flevoland betrokken (onderdeel van de Landelijke vereniging voor amateurarcheologen). Bij hun stand kun je zien en luisteren welke werkzaamheden er zijn als archeoloog en welke bijzondere vondsten er zijn.In het Museum is een presentatie te zien over de buitengewone opgraving van het grote schip bij Rutten. Naast de voorwerpen zijn er foto- en filmbeelden te zien van het archeologisch onderzoek.
 • Hele dag: Erik de Viking laat je zien hoe vroeger leer werd bewerkt. Je gaat hem ongetwijfeld herkennen aan zijn kleding. Het is alsof hij zo uit de Middeleeuwen is komen lopen.
 • Hele dag: In het kinderatelier kun je jouw eigen schip ontwerpen en toevoegen aan de zee-collage. Aan het einde van de dag neem je jouw eigen schip mee naar huis.

De activiteiten bij het bezoekerscentrum De Gesteentetuin zijn met een archeologie-ticket doorlopend te bezoeken. De knutselworkshop, stand van AWN en demonstratie van Erik de Viking in het Museum ook.

Omdat er beperkt parkeerruimte is op Schokland, kan het soms noodzakelijk zijn een stukje te wandelen naar het Museum of de Gesteentetuin. De meeste parkeerruimte is bij het Museum.

Extra informatie
Bij het bezoekerscentrum zijn boekjes te koop voor het doen van de archeoroute of een rugzakspeurtocht.
Bij het Museum kun je de spannende en leerzame speurtocht expeditie-kit kopen
Op de hoogte blijven van de activiteiten op Schokland? Schrijf je dan hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief of Volg het facebook-event van de archeologiedag.

Bijzonderheden

Met een speciale archeologiedag-knipkaart krijg je op zondag 13 oktober tussen 11:00 en 17:00 uur toegang tot:
• Museum Schokland 
• Bezoekerscentrum De Gesteentetuin 
• Vervoer tussen bezoekerscentrum en Museum (via Toerisme Schokland)
en kunnen u en de kinderen aan diverse activiteiten deelnemen.
De karren van Toerisme Schokland rijden van 11.30 tot 16.30 uur tussen het Museum en De Gesteentetuin.

Startlocatie

Bezoekerscentrum de Gesteentetuin
Keileemweg 1
Schokland

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!