Archeologiedag_Schokland_Pluimfotografie-58.jpg

Archeologiedag Schokland

 • Geen actieve datum voor deze activiteit
 • Voor het hele gezin Kinderactiviteit Speciaal voor volwassenen Rolstoeltoegankelijk
 • Schokland

Een knipkaart kost €7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Museum Schokland 

Over de activiteit

Kom de archeologiedag beleven op Werelderfgoed Schokland. Dit voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten. Op deze dag hebben bezoekerscentrum de Gesteentetuin en Museum Schokland een buitengewoon mooi programma voor jong en oud. Tussen de locaties rijden karren heen en weer.

BEZOEKERSCENTRUM DE GESTEENTETUIN

 • 11.00-17.00 uur: Beleef de steentijd. Zie hoe mensen duizenden jaren geleden leefden. Met demonstraties manden en touw vlechten. Luister naar de uitleg, klei je eigen potje of hak zelf eens met een bijl van bot. Of leer je liever je eigen vuurtje maken?
 • 11.00-17.00 uur: Schatgraven, de archeologie-scherven-puzzel doen, stenen laten zagen met een speciale zaagmachine of ga als een rendierjager op jacht met je zelfgemaakte pijl en boog.
 • 13:00 uur: wandelexcursie Archeologie van Schokland. Kavel P14 op Schokland is de belangrijkste prehistorische kavel. Tijdens deze wandelexcursie wordt meer verteld over de bijzondere resten die gevonden zijn en die nog in de grond verborgen zitten. U kunt zich hier voor de wandelexcursie inschrijven.

MUSEUM SCHOKLAND
Wil jij eens met eigen ogen bewonderen en beluisteren hoe een archeoloog te werk gaat? Dat kan!

 • 12:30 uur en 14:30 uur: Maritiem archeoloog Yftinus van Popta vertelt over het 18de-eeuws koopvaardijschip dat momenteel wordt opgegraven bij Rutten en waar oude schatten boven water komen.
 • 13:30 uur: Wist je dat Flevoland een scheepskerkhof is? Scheepsarcheoloog André van Holk vertelt hierover. Hij laat het bredere perspectief zien over de opgraving van het scheepswrak bij Rutten door te vertellen over de vele opgravingen van wrakken op de voormalige bodem van de Zuiderzee.
 • 14:00 uurrondleiding in het Museum.
 • Hele dag: Bij de scheepsopgraving in Rutten zijn veel amateurarcheologen van AWN Flevoland betrokken (onderdeel van de Landelijke vereniging voor amateurarcheologen). Bij hun stand kun je zien en luisteren welke werkzaamheden er zijn als archeoloog en welke bijzondere vondsten er zijn.In het Museum is een presentatie te zien over de buitengewone opgraving van het grote schip bij Rutten. Naast de voorwerpen zijn er foto- en filmbeelden te zien van het archeologisch onderzoek.
 • Hele dag: Erik de Viking laat je zien hoe vroeger leer werd bewerkt. Je gaat hem ongetwijfeld herkennen aan zijn kleding. Het is alsof hij zo uit de Middeleeuwen is komen lopen.
 • Hele dag: In het kinderatelier kun je jouw eigen schip ontwerpen en toevoegen aan de zee-collage. Aan het einde van de dag neem je jouw eigen schip mee naar huis.

De activiteiten bij het bezoekerscentrum De Gesteentetuin zijn met een archeologie-ticket doorlopend te bezoeken. De knutselworkshop, stand van AWN en demonstratie van Erik de Viking in het Museum ook.

Omdat er beperkt parkeerruimte is op Schokland, kan het soms noodzakelijk zijn een stukje te wandelen naar het Museum of de Gesteentetuin. De meeste parkeerruimte is bij het Museum.

Extra informatie
Bij het bezoekerscentrum zijn boekjes te koop voor het doen van de archeoroute of een rugzakspeurtocht.
Bij het Museum kun je de spannende en leerzame speurtocht expeditie-kit kopen
Op de hoogte blijven van de activiteiten op Schokland? Schrijf je dan hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief of Volg het facebook-event van de archeologiedag of kijk voor meer informatie op Archeologiedagschokland.nl.

Bijzonderheden

Met een speciale archeologiedag-knipkaart krijg je op zondag 13 oktober tussen 11:00 en 17:00 uur toegang tot:
• Museum Schokland 
• Bezoekerscentrum De Gesteentetuin 
• Vervoer tussen bezoekerscentrum en Museum (via Toerisme Schokland)
en kunnen u en de kinderen aan diverse activiteiten deelnemen.
De karren van Toerisme Schokland rijden van 11.30 tot 16.30 uur tussen het Museum en De Gesteentetuin.

Startlocatie

Bezoekerscentrum de Gesteentetuin
Keileemweg 1
Schokland

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

"Archeologiedag Schokland" is ook op de volgende data te doen!

Andere activiteiten in ditzelfde gebied:

 • dinsdag 23 juli

  Knutselmiddag in de Gesteentetuin - Pennenbakje met fossielen

  Schokland
 • dinsdag 30 juli

  Knutselmiddag in de Gesteentetuin - Krans met natuurlijke materialen

  Schokland
 • zondag 4 augustus

  Schokker- en geologiedag

  Schokland
 • dinsdag 6 augustus

  Knutselmiddag in de Gesteentetuin - Winterverblijf voor lieveheersbeestjes

  Schokland

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!