_DFO0167-Schokland-zuid-Flevolandschap-Ernst Dirksen Fotografie-20170418.jpg

Gespikkelde bedevaart

€5,- per persoon

Over de activiteit

Op zondag 26 november wordt de eerste gespikkelde bedevaart op Schokland georganiseerd in samenwerking met Het Flevo-landschap. Op Schokland werd een huwelijk tussen een rooms-katholiek en een protestant een gespikkeld huwelijk genoemd en omdat onze bedevaart langs plaatsen gaat die voor beide geloofsrichtingen belangrijk zijn, hebben we onze bedevaart zo genoemd.

De bedevaart heeft een lengte van ongeveer 11 km. De bedoeling is de tocht wandelend, in stilte, zonder gesprekken en met uitgeschakelde mobiel te volbrengen. Bedevaartgangers nemen zelf een bloem, waxinelichtje en een kiezelsteen mee. 

Tussen 10.00 uur en 14.00 uur begint de bedevaart bij het bezoekerscentrum in de Gesteentetuin. Tot 17.00 uur is er de tijd de bedevaart af te sluiten in de Gesteentetuin.

De bedevaartgangers krijgen een route- en stempelkaart mee, waarop zij 3 stempels verzamelen en die tevens toegang geeft bij het kerkje op de Middelbuurt. De eerste stempel bij vertrek, de tweede in het Kerkje op de Middelbuurt en de laatste stempel bij voltooiing van de bedevaart.

Vanuit het bezoekerscentrum wandelen we naar Oud-Emmeloord. Bij het namenmonument wordt de bloem bij een naam ingestoken. We blijven aan de buitenkant van het monument en lopen niet op de oude begraafplaats, die nog in gebruik is als uitstrooiveld voor Schokker nazaten.

Daarna lopen we door naar het kerkje op de Middelbuurt. Hier plaatsen we het  waxinelichtje. Vervolgens door naar de kerkruïne bij de zuidpunt. Bij het geplaatste kruis deponeren we onze kiezelsteen. Tussen de bomen wandelen we terug naar het bezoekerscentrum in de Gesteentetuin. De bedevaartgangers ontvangen hier een oorkonde en we beëindigen de bedevaart onder het genot van een kop koffie of thee met een Schokker mop, waarbij de ban op spreken opgeheven is.

Reserveren  Nog 23 plekken vrij!

Bijzonderheden

De wandeling kan zelfstandig gelopen worden. Bij de start ontvang je een route- en stempelkaart

Startlocatie

Bezoekerscentrum de Gesteentetuin, Keileemweg 1, Schokland

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

"Gespikkelde bedevaart" is ook op de volgende data te doen!

Andere activiteiten op dezelfde datum:

 • zondag 26 november

  Gespikkelde bedevaart

  Schokland

Andere activiteiten in ditzelfde gebied:

 • zondag 26 november

  Gespikkelde bedevaart

  Schokland
 • zondag 3 december

  Themamiddag: Bijzondere stenen

  Schokland
 • zondag 17 december

  Het verhaal van Schokland > Pannenkoekwandeling

  Schokland
 • zondag 24 december

  Rondje Gesteentetuin

  Schokland

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!