Aardzee-2014-10-3.JPG

Aardzee

Bijzonderheden

 • Wandelpaden
 • Rolstoeltoegankelijk
 • Honden toegestaan aan de lijn
 • Verrekijker aanbevolen
 • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Het grootste landschapskunstwerk van Nederland, ontworpen door Piet Slegers. Aardzee maakte deel uit van het kunstproject ‘Beelden Buiten’ dat in 1979 plaatsvond. De achterliggende gedachte van het werk is het doorbreken van de eentonigheid van het polderlandschap.

Besloten in een verder open landschap

Aardzee, het grootste landschapskunstwerk van Nederland, is ontworpen door Piet Slegers. In 1979 vond het kunstproject ‘Beelden Buiten’ plaats. Aardzee is een van de resultaten van dit project. Op het eerste gezicht is het een besloten landschap van grazige wallen, dijkjes en schelpenpaadjes. De achterliggende gedachte is een onderbreking in de eentonigheid van het polderlandschap. Aardzee is een besloten plek in een open landschap.

Water en aarde

Het kunstwerk verbindt de tegenovergestelde elementen ‘aarde’ en ‘water’ op een plek midden in het nieuwe land waar eerst water was. Uit Slegers’ ontwerp spreekt waardering voor het hele proces van landwinning en -inrichting: grootsheid, schaal en schoonheid van natuur en landschap. Aardzee beeldt de gestolde en verstilde golven van de Zuiderzee uit. Een van die golven wordt onderbroken door een vijver waar schelpen de overgang van water naar land markeren. Vanaf deze plek is er vanuit Aardzee, als door een vizier, zicht op het oneindig lijkende polderlandschap.

De Aardzee is een zeer beleefbaar kunstwerk. Bezoekers kunnen er letterlijk doorheen lopen, op klimmen, picknicken en zelfs een balletje trappen. Binnen in Aardzee zorgt het spel van licht, lucht en water met de strakke vlakken van het ontwerp voor verrassende doorkijkjes. De in breedte variërende, licht gekleurde schelpenpaadjes accentueren de golfbeweging.

Onderhoud bomen

Onderhoud van het kunstwerk is een arbeidsintensieve aangelegenheid en wordt door Het Flevo-landschap uitgevoerd conform de wensen van de kunstenaar en in de geest van het kunstwerk. De nu aanwezige bomen voldoen niet meer aan het oorspronkelijke ontwerp. Ze zijn uitgegroeid tot forse bomen met een dikke, lange stam. De huidige bomen en struiken worden in 2017 en 2018 vervangen door nieuwe abelen (populieren). Daarbij zullen op een aantal plekken extra bomen worden geplant. Het landschappelijk ontwerp is een van de belangrijke cultuurhistorische waarden van het gebied. Door het landschap te behouden wordt ook de cultuurhistorie bewaard en is deze zichtbaar en beleefbaar.  

Help mee om de natuur in Flevoland te beschermen!

We kunnen niet zonder natuur. Dat merken we nu meer dan ooit. Daarom zet Het Flevo-landschap zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen, uit te breiden en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Helpt u mee?

Word nu begunstiger en profiteer van mooie voordelen:

 • Welkomstpakket.
 • Drie keer per jaar ons exclusieve magazine 'Natuur Dichtbij'.
 • Elke maand het laatste nieuws uit de natuur in uw mail.
 • Parkeerkaart: gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad.
 • Korting op excursies van Het Flevo-landschap.

  Al voor € 18 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt.

  Word begunstiger

  Kenmerken

  Toegankelijk
  Vrij toegankelijk
  Gemeente
  Zeewolde
  Plaats
  Zeewolde
  Aangelegd in
  1982
  In beheer sinds
  1991
  Oppervlakte
  5 ha
  Bereikbaarheid
  Er is een ruime parkeerplaats met picknickvoorziening. Aardzee is te bereiken via twee voetgangersbruggetjes over de tocht.
  Ligging
  In Zuidelijk Flevoland aan de Vogelweg, langs de ecologische verbindingszone Lepelaartocht.

  Zet javascript aan om de kaart weer te geven

  Ontvang onze nieuwsbrief

  En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!