_DFO4576-Urkerbos-Flevolandschap- Ernst Dirksen Fotografie-20170809.JPG

Urkerbos

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Paarden toegestaan
  • Honden toegestaan
  • Verrekijker aanbevolen

Over het gebied

Het rijkste bos van Flevoland met diversen soorten loofhout, naaldhout en natuurrijke open plekken. In het Urkerbos liggen het geologisch reservaat P. van der lijn en het Staartreservaat. Het Flevo-landschap heeft, in samenwerking met andere partijen, een natuurspeelbos aangelegd.

Bonte mengeling

Het Urkerbos wordt gekenmerkt door een mengeling van soortenrijk loofbos, naaldhoutbos en natuurrijke open plekken. In het bos ligt het geologisch reservaat P. van der Lijn , waar een morene uit de ijstijd aan de oppervlakte komt. In de zuidrand bevindt zich het Staartreservaat , een klein moerasgebied. Het bos is in ontwikkeling. De populieren naderen deels het einde van hun levensloop en de vakken fijnspar worden door stormen omgetoverd in een bont geheel van open en gesloten plekken. Bijna alle boomsoorten kiemen er spontaan. Eik, berk en haagbeuk nemen de plaats in van de fijnsparren die hier zo oppervlakkig wortelen dat ze in een flinke storm omvallen. Dat komt mede door de hoge grondwaterstand en de bodem die laagsgewijs en pleksgewijs bestaat uit kalkrijke klei, veenmosveen en keileem of zand.

Rijk aan paddenstoelen

Dankzij het hoge grondwaterpeil kan de plantengroei in het natuurbos nog gevarieerder worden. Er zijn enkele poelen gegraven om kikkers, padden en salamanders een goed leefgebied te bezorgen. Op de bosbodem groeien soorten als geel nagelkruid op klei, bosbies op veen, kleine valeriaan op keileem en rondbladig wintergroen op leem. Het bos is bijzonder rijk aan paddenstoelen. Er zijn veel bosvogels zoals boomklever, boomkruiper en grote bonte specht. Ook grauwe vliegenvanger, wielewaal, zwarte mees, appelvink, buizerd en havik zijn vaste bewoners van het bos. Het Urkerbos herbergt een blauwe reigerkolonie, verscholen in de toppen van de fijnsparren.

Steun Het Flevo-landschap

Word begunstiger van Het Flevo-landschap en help mee de natuur te beschermen en Flevoland elke dag mooier te maken. Help ons met een financiële bijdrage meer dan dertig natuurgebieden in de hele provincie te beheren. Zo zet u zich in om de waterrijke natuurgebieden, wilde dieren en weidevogels te beschermen en onderhouden. Wordt u begunstiger, dan ontvangt u bovendien:

  • Drie keer per jaar ons exclusieve natuurmagazine
  • Parkeerkaart: gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
  • Korting op excursies van Het Flevo-landschap
  • Welkomstpakket

U wordt al begunstiger van het Flevo-landschap vanaf € 18,- per jaar. Organisaties kunnen het Flevo-landschap steunen als Vriend: u versterkt het imago van uw bedrijf en ondersteunt tegelijkertijd de natuur en cultuur in de provincie.

Word begunstiger

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk.
Gemeente
Urk
Plaats
Urk
Aangelegd in
In de periode 1953 - 1959.
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
212 ha
Bereikbaarheid
Er zijn verharde fietspaden en een uitgezette wandelroute. Ruiters alleen op de ruiterroutes. Het Staartreservaat en het van der Lijn reservaat zijn niet vrij toegankelijk.
Ligging
Ten noorden van Urk.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Vaste activiteiten in Urkerbos

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!