Flevoland weer Zwaluwproof

Foto kamperhoek.jpgdinsdag 14 maart 2017

Oeverzwaluwen zijn bijzondere globetrotters die overwinteren in Afrika. In de lente komen ze weer naar Europa om te broeden. Dit doen zij graag in waterrijke gebieden zoals natuurgebieden de Kamperhoek bij de Ketelbrug en De Pampushout in Almere van Het Flevo-landschap. Afgelopen dagen hebben vrijwillgers de speciale oeverzwaluwwanden weer broedklaar gemaakt.

In de Pampushout verwijderden vrijwilligers het oude nestmateriaal uit deze betonnen oeverzwaluwwanden en vulden de gaten weer op met zand. In de Kamperhoek werd de voorste anderhalve meter afgegraven, zodat de zwaluwen in deze nieuwe laag zand weer nieuwe nesten kunnen maken. De broedperiode van de zwaluw is van eind maart tot september.

Oeverzwaluwwand

Van nature ontstaan oeverzwaluwwanden door afkalving van de rivieren in rivierbochten. In Nederland zijn veel van deze bochten uit de rivieren gehaald ten behoeve van de scheepvaart en de waterafvoer. Omdat in ons landschap weinig natuurlijke plekken meer zijn waar de oeverzwaluw een nest kan maken, heeft Het Flevo-landschap twee oeverzwaluwwanden in haar gebieden gebouwd. Hier kunnen de vogels rustig hun kroost grootbrengen.

Zelf een kijkje nemen

Beide zwaluwwanden zijn voor bezoekers zichtbaar. In de Kamperhoek kan dit vanaf de hoek Visvijverweg / Kamperhoekweg. De wand in de Pampushout is te bekijken vanaf het fietspad aan het Fischerpad. 

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!