Artistieke fototentoonstelling in de Trekvogel

Ingeborg Deppe_web.jpgmaandag 12 maart 2018

Mag het niet scherp en realistisch? Natuurlijk wel, maar natuurfotografen van Het Natuur Fotografen Gilde exposeren deze keer veel foto's met beweging en abstractie. Als gepassioneerde natuurfotografen zoeken Gilde-leden naar iets bijzonders, naar een eigen interpretatie en een meer kunstzinnige benadering. U kunt de foto's tot 20 mei bewonderen in ons bezoekerscentrum de Trekvogel aan het Oostvaardersdiep 16 in Almere.

De foto’s op de expositie zijn gemaakt door 18 van de 39 leden van het Natuur Fotografen Gilde. De keuze maakten leden van het Gesellschaft Deutscher Tierfotografen voor een expositie tijdens hun jaarlijkse natuurfotofestival in het Duitse Lünen. U ziet relatief veel ‘bewegingssuggestie’ en ‘abstractie’. Mag het niet scherp en realistisch? Natuurlijk wel, en zo fotograferert het Natuur Fotografen Gilde óók. Het GDT wilde vanuit een meer artistieke dan documentaire invalshoek selecteren, en de selectie homogeen houden. 

Als gepassioneerde natuurfotografen zoeken Gilde-leden naar iets bijzonders, naar een eigen interpretatie en een meer kunstzinnige benadering. Meer een impressie dan directe herkenbaarheid. Onder ons spreken we bij dat laatste van een ‘vogel op een takje’, of een ‘eenvoudig landschapje’. Daar is niets mis mee, maar daarvan hebben we al heel veel gezien, we willen origineler en artistieker werken, en ons onderscheiden met o.a. impressies en sfeer. Dat is minstens zo uitdagend als het optimaal met eindeloos geduld vastleggen van een vogel of edelhert.

Het Gilde begon in 1977 als vooral een vogelfotografenclub, maar de blik werd breder, en ging zich ook richten op zoogdieren, insecten, landschappen enz. Ofwel de hele natuur met al zijn rijkdommen. Even geleidelijk verschoof de aandacht in de loop van de jaren richting impressie en abstractie. Wat ook daarin voorop staat: de natuurbeleving, het genieten van al het moois buiten. Hoe verschillend deze foto’s ook zijn (van elke fotograaf maar één foto), wat ze gemeen hebben is een streven naar kunstzinnigheid, uitgaande van de prachtige natuur.

Belangstellende fotografen zijn welkom op een ledenavond, elke 2e zaterdag van de maand, behalve in juli en augustus, in Natuurcentrum De Schaapskooi, Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd (zaal open 19 uur, programma vanaf 19.30 uur; ligging 4 km vanaf de A2 halverwege Utrecht en Den Bosch).

Bezoekerscentrum de Trekvogel is gedurende de tentoonstelling geopend op zaterdag en zondag van 12:00 tot 16:00 uur. 

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!