Nationaal Park Nieuw Land een feit

Overzichtsfoto Blocq van Kuffeler en natuurgebieden_fotograaf Rien Wanders.jpgmaandag 01 oktober 2018

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt op maandag 1 oktober in Lelystad bekend dat Nederland een nieuw Nationaal Park rijker is. Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Marker Wadden, Markermeer en Trintelzand vormen samen Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland. Minister Schouten zei dat het park de potentie heeft om uit te groeien tot een nationaal park van de toekomst.

Deltanatuur
Nationaal Park Nieuw Land is het 21ste nationale park in Nederland en voegt deltanatuur toe aan het bestaande stelsel van nationale parken. Nieuw Land vertelt het verhaal van de voormalige Zuiderzee, de IJsselmeerpolders en de ontstaansgeschiedenis van de natuur in Flevoland. Het gebied is uniek, omdat het zich op de bodem van de voormalige Zuiderzee bevindt. Andere Nationale parken in Nederland zijn bijvoorbeeld De Hoge Veluwe, De Biesbosch, De Weerribben-Wieden en De Sallandse Heuvelrug.

Het is nu honderd jaar geleden dat het parlement de Zuiderzeewet aannam die de drooglegging van de IJsselmeerpolders regelde. Het is vijftig jaar geleden dat de laatste polder, Zuidelijk Flevoland, droogviel. Voor de betrokken overheden en natuurorganisaties: Het Flevo-landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, de gemeente Almere en Lelystad en de provincie Flevoland, is dat een mooi moment om de nieuwe natuur te bekronen met de status van Nationaal Park.

Bekijk de het nieuwsitem op Omroep Flevoland

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!