Droogte bedreigt bijzonder biotoop Knarbos

Opnamen Knarvennen_Linde_231018.JPGwoensdag 24 oktober 2018

Het Flevo-landschap besteedde in oktober in haar magazine aandacht aan de gevolgen van de zomerdroogte in de Flevopolder. Er werd specifiek gekeken naar de vennen in het Knarbos bij Lelystad. Eén van de twee vennen in het bos is voor het eerst in vijftig jaar drooggevallen en dat heeft mogelijk ingrijpende gevolgen voor de natuur in het gebied.

Bijzondere libellen
Eind oktober maakte Omroep Flevoland een nieuwsitem naar aanleiding van dit artikel. Linde van der Burgh van Het Flevo-landschap ging met medewerkers van de omroep het Knarbos in en legde uit dat de vennen van groot belang zijn voor drie bijzondere libellensoorten. De tengere pantserjuffer, de tangpantserjuffer en de zwevende pantserjuffer zijn voor hun voortplanting aangewezen op de twee vennen. Nu de vennen zijn drooggevallen kunnen de libellen hun ontwikkelingscyclus niet voltooien en dreigen zij te verdwijnen in het Knarbos. Of dat gaat gebeuren, is afwachten.

De droogte is niet alleen slecht nieuws voor de libellen, maar voor de gehele biodiversiteit in het gebied. Als de vennen vaker droog komen te staan, dreigt het gebied te verzanden en daarmee verschraalt de diversiteit aan soorten.

Bekijk het nieuwsitem op Omroep Flevoland.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!