Het gonst in Lelystad

BIJ.jpgmaandag 17 december 2018

Het gaat niet goed met de insecten in Nederland. Bijna tweederde van alle insecten is de afgelopen jaren verdwenen en dat is rampzalig voor de natuur. Insecten spelen immers een sleutelrol in de kringloop van het leven. Ze verwerken organisch materiaal en zorgen zo voor een gezonde bodem waardoor planten en bomen kunnen groeien. Bovendien bestuiven veel insecten bloemen en zijn insecten het basisvoedsel voor talloze andere diersoorten.

Het Flevo-landschap maakt zich zorgen om de achteruitgang van insecten. We willen als stichting bijdragen aan een betere bescherming van insecten, meer voorlichting geven én we willen insecten alle ruimte geven in onze gebieden.

Om die reden zal Rob Triest, hobby-imker en korfvlechter, vanaf volgend jaar gaan imkeren op het Vlindereiland in Natuurpark Lelystad. Op dit voor publiek afgesloten gedeelte van het park heeft Rob onlangs vier bijenkasten geplaatst. Vanaf het vlindereiland kunnen de bijen ongestoord en vrij uitvliegen in een kruiden- en bloemrijk gebied en hun nuttige natuurwerk doen. Rob imkert op de traditionele manier en laat de bijen overleven op hun eigen honing. Hij gebruikt geen suikerwater om de honingopbrengst te maximaliseren en laat de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan. Momenteel zijn de bijen van Rob nog in wintertros (een soort winterslaap), maar zo gauw de temperatuur boven de 12 graden komt zullen ze actief worden en de kast verlaten. 

Wilt u meer weten over bijen en hun rol in de natuur? Kijk dan op deschokkerbij.nl of kom op tweede kerstdag langs in het bezoekerscentrum van Natuurpark Lelystad! Rob geeft die dag een demonstratie korfvlechten en vertelt u graag alles over imkeren, bijen en het belang van insecten.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!