Eerste citroenvlinders vieren het voorjaar

brimstone-516591_1920h.jpgdinsdag 26 februari 2019

We associëren vlinders vooral met warm zomerweer. Maar ook nu, aan het einde van de winter, zijn er al vlinders te zien! Het zonnige weer van de afgelopen dagen zorgde ervoor dat een aantal vlindersoorten al uit de winterslaap is ontwaakt. De citroenvlinder is één van de eerste soorten die zich momenteel volop laat zien. De felgele vlinder dook de afgelopen weken overal in Flevoland op. Soms zelfs midden in de stad!

Klaar voor de start
Niet alle vlinders houden een winterslaap. Sterker nog: de meeste vlinders brengen de Nederlandse winter door als eitje, rups of pop. Vlinders als de kleine vos, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder overwinteren zelfs als ‘volwassen’ dier. Op die manier zijn ze klaar voor de start als het warmer en zonniger wordt.

Een echte bikkel
De citroenvlinder is een echte bikkel. Hij verstopt zich tijdens de winter niet op beschutte plekken, maar hangt gewoon in weer en wind aan een blad of tak. Hij blijft zelfs hangen als de temperatuur onder nul daalt. Zodra de temperatuur voldoende stijgt, ontwaakt de citroenvlinder. De mannetjes gaan op zoek naar vrouwtjes om te paren en leggen hier soms vele kilometers voor af. Door dit vele vliegen en hun felgele kleur worden de manlijke citroenvlinders vaker gespot dan de vrouwtjes. De vrouwtjes zijn sowieso minder opvallend, zij vliegen een stuk minder en zijn lichtgroen gekleurd. Zowel man als vrouw heeft een oranje stip op iedere vleugelpunt.

Vuilboom en wegedoorn
Citroenvlinders leggen hun eitjes uitsluitend op de vuilboom (ook wel sporkehout genoemd). Deze plant bevat de voedingstoffen waarvan de rups leeft zodra die uit het eitje is gekropen. De rupsen van de citroenvlinder eten naast vuilboom uitsluitend wegedoorn. Zonder beide planten kan de citroenvlinder zich niet voortplanten. Dus mocht u citroenvlinders naar uw tuin willen lokken en de cyclus van deze vlinder van dichtbij willen meemaken, plant dan vuilboom en wegedoorn. Het is de moeite absoluut waard!

Zelf op vlinder-safari?
Zelf citroenvlinders spotten in Flevoland? Kijk op www.waarneming.nl of www.vlinderstichting.nl. U vindt de dieren overal in Flevoland en in veel van de gebieden van Het Flevo-landschap.

Foto: Yvonne Huijbens/Pixabay

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!