Op kraamvisite bij de wilde zwijnen

D1XfFPcWkAAjkkh.jpgdinsdag 12 maart 2019

In het wekend van 10 en 11 maart is er iets heel leuks gebeurd in Natuurpark Lelystad. Er zijn namelijk wilde zwijntjes geboren! Er zijn drie jongen gespot.

Kraamkamer
Wilde zwijntjes, ook wel frislingen genoemd, worden tussen februari en juni geboren. Dit gebeurt in een kraamkamer die gemaakt is door het moederzwijn. De ‘doe-het-zelf’ kamer bestaat uit een kuil gevuld met (onder andere) gras en mos, en een dak gemaakt van twijgen, modder en speeksel. Na de geboorte verblijven de frislingen een week in deze kamer, vervolgens voegen ze zich samen met hun moeder toe aan de oorspronkelijke groep.

In de pyjama
De frislingen hebben een vacht die wel iets weg heeft van een pyjama. De vacht bestaat namelijk uit horizontale strepen. Deze ‘pyjamavacht’ dient ter camouflage. Dit werkt, want de zwijntjes zijn op de bosgrond bijna niet te spotten! Een geruststellend idee als moederzwijn even weg is.

Dat varkentje zullen we even wassen
Wilde zwijnen zijn dol op modderbaden. Een extra modderlaagje biedt namelijk vele voordelen. Zo geeft het een hoop verkoeling op hete dagen en biedt het extra laagje bescherming tegen muggen en huidparasieten. Ondanks dat (stinkende?) modderlaagje zijn wilde zwijnen ontzettend schone dieren. Moederzwijn poetst de frislingen iedere dag schoon. Daarbij wordt het de jonge zwijntjes al snel aangeleerd om niet in het nest te poepen of plassen, dit doen ze op de plek buiten het nest.

Zelf op kraamvisite?
Wilt u ook op kraamvisite bij de wilde zwijnen? Kom dan langs bij Natuurpark Lelystad en bewonder de jongen zelf! Het park is geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!