Kleurige lenteverschijning met kannibalistische rupsen

oranjetipje.jpgdinsdag 16 april 2019


In Natuurpark Lelystad, en andere gebieden van Het Flevo-landschap, bloeien momenteel volop pinksterbloemen. Daar is het oranje tipje - waarvan de pinksterbloem één van de waardplanten is - erg blij mee.

Een goede indruk
De vlinder, die zijn naam dankt aan de fel oranje vleugeltoppen van de mannetjes, fladdert van half april tot eind mei vrolijk rond. De fel gekleurde mannetjes houden dan patrouillevluchten, waarbij ze op zoek gaan naar vrouwtjes om mee te paren. Als er een vrouwtje is gevonden, dan fladdert het mannetje wild om haar heen om een goede indruk te maken. Het vrouwtje, dat slechts één keer in haar leven paart, geeft aan of ze hiervan gediend is of niet. Heeft ze interesse? Dan sluit ze zich aan bij de baltsvlucht van het mannetje. Heeft ze dit niet, dan steekt ze haar achterlijf in de lucht om het mannetje af te wijzen.

Kannibalistische rupsen
Na het paren zet het vrouwtje de eitjes één voor één af. Vaak wordt dit gedaan op pinksterbloemen (samen met look zonder look één van de favoriete waardplanten van deze vlinders). Het eitje, dat eerst wit en later oranje van kleur is, scheidt een stof af die andere vrouwtjes ervan weerhoudt nog een eitje op de plant af te zetten. Handig, want de pinksterbloem biedt onvoldoende voedsel voor meerdere rupsen. Maar de de rupsen zijn ook nog eens kannibalistisch! Om zoveel mogelijk jongen een kans te geven, wordt dus slechts één eitje per plant afgezet.

Eén generatie
De meeste vlindersoorten leven kort en kennen een cyclus van meerdere generaties per jaar. Bij het oranjetipje is dat echter niet het geval. Na het afzetten van de eitjes sterven de vrouwtjes en eind mei zijn ook de mannetjes verdwenen. De rupsen die uit de eitjes komen eten zich rond tot in de loop van juni en verpoppen zich dan op een rustig plekje. Bijna een jaar lang blijven ze verpopt, om ergens half april als vlinder tevoorschijn te komen.

Zelf op vlinder-safari?
Zelf oranjetipjes spotten in Flevoland? Kijk op https://waarneming.nl/species/716/. U vindt de dieren overal in Flevoland en in veel van de gebieden van Het Flevo-landschap.

Links: een oranjetipje | rechts: pinksterbloemen

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!