Geplagde bermen voor meer beestjes

1462515454-1142-master.jpgdinsdag 30 april 2019

Trouwe bezoekers van Natuurpark Lelystad hebben zich wellicht afgevraagd wat het doel is van de diverse afgeplagde bermen in het park. Met name achterin het park bij het vlindereiland en het verblijf van de Pater Davidsherten vindt u meerdere van deze kale zandstroken. Het gaat om vlakken waar voor insecten aantrekkelijke bloeiende kruiden zijn ingezaaid. Er worden inheemse plantensoorten van het vegetatietype ‘glanshaverhooiland’ gebruikt, die ook in trek zijn bij de soms wat ‘kieskeurige’ wilde bijen. Er ontstaat met dit bloemzaadmengsel een soortenrijk grazig vegetatietype op de zandige klei van het Natuurpark.

Oogstrelende biodiversiteit
De bloem- en kruidenrijke bermen moeten insecten een impuls geven en bijdragen aan de bredere biodiversiteit in het park. Immers: ook insectenetende insecten, spinnen, vogels, amfibieën en zoogdieren profiteren straks van de extra insecten. Daarnaast worden de bloemen- en kruidenrijke bermen gebruikt voor educatie over bijen en ogen en ruiken de bermen over een tijdje natuurlijk geweldig!

De bermen worden slechts eenmaal per jaar gemaaid en het maaisel wordt elders in het park verspreid zodat de bloemen en kruiden op steeds meer plekken in het park voet aan de grond krijgen. Op deze wijze wil Het Flevo-landschap een actieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit en soortenrijkdom in Flevoland!

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!