Speuren naar uitsluipers

libel (2).JPGmaandag 03 juni 2019

Veel libellen leven gedurende de winter als larve in het water. In de loop van het voorjaar kruipen ze omhoog langs een rietstengel of een andere oeverplant en komen als volwassen libel (imago) uit hun huidje. Dit heet 'uitsluipen'. Dit doen ze niet allemaal tegelijk; de vuurjuffer is vaak een van de eerste en binnen een paar maanden volgen de (meeste) andere libellen. Natuur is divers en er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, zo overwinteren winterjuffers als imago.

Als je in deze periode langs de waterkant kijkt, heb je een grote kans om lege huidjes of misschien zelfs uitsluipende of net uitgeslopen libellen te zien. Afgelopen week had onze ecologe het geluk om een uitsluipende libel te zien. Het dier op de foto moet hij zich nog verder oppompen en 'uitkleuren'. Dit maakt het lastig om te zien om welke soort het gaat.

Het leuke van uitsluipen is dat u het op vrijwel elk waterrijk plekje in Flevoland zelf kunt bekijken! Trek dus uw wandelschoenen aan en ga binnenkort eens op speurtocht...

Foto: Linde van der Burgh

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!