Lolek vindt onderdak in Natuurpark Lelystad

PHOTO-2020-10-08-13-23-24.jpgzaterdag 10 oktober 2020

Donderdag 8 oktober, vroeg in de ochtend, arriveerde er een langverwachte nieuwe bewoner in Natuurpark Lelystad: Lolek, een jong Pater Davidshert. Lolek is afkomstig uit de dierentuin van Poznan in Polen en moet op den duur hoognoodzakelijk nieuw bloed in de Lelystadse kudde gaan brengen.

Die kudde moest wel even wennen aan Poolse Lolek. Het dominante plaatshert begon meteen te burlen en dreef de aanwezige hindes snel bij elkaar. Lolek werd duidelijk aangezien voor een concurrent. Lolek begreep de boodschap en bleef donderdag en vrijdag onderdanig op gepaste afstand. Zaterdagochtend stond Lolek echter al een stuk dichter bij de kudde en was er zelfs wat verkennend geworstel tussen de onderdanige Poolse jongeling en het plaatshert. Naar verwachting zal Lolek op termijn een plek in de kudde vinden en een mooi leven gaan leiden in het enorme, waterrijke verblijf in Lelystad. Met de komst van Lolek bestaat de kudde in het natuurpark nu uit 13 herten.

Een echt waterhert
Het Pater Davidshert is een groot, bruin hert (schouderhoogte 115 cm, gewicht 150-200 kg, lichaamslengte 220 cm) met een lange kop, lange staart (ca. 50 cm) en lange poten met brede hoeven. Het hert is een bewoner van open terrein met veel water en moerassen. Deze herten zijn gek op water en kunnen dan ook goed zwemmen. Het zijn voornamelijk grazers, maar in de zomer vullen ze hun plantaardig dieet aan met waterplanten. Oorspronkelijk bewoonde het Pater Davidshert grote delen van China.

Bijna uitgestorven
Ten tijde van de ontdekking (1865) door Pater Armand David (een Franse missionaris die daarnaast de reuzenpanda en de Mongoolse gerbil ontdekte) was hij al in het wild uitgeroeid en beperkt tot een keizerlijk wildpark bij Peking. Uit dit park werd een klein aantal dieren overgebracht naar Europese dierentuinen. Bij de Bokseropstand van 1900 werden de laatste Chinese dieren afgeslacht en opgegeten. Ze kwamen toen alleen nog voor in Europese dierentuinen. De hertog van Bedford haalde de laatste zestien Pater Davidsherten uit die dierentuinen op en zette ze bij elkaar op zijn landgoed Woburn Abbey in Engeland. Op die manier bouwde hij een nieuwe kudde op en voorkwam dat de soort uitstierf.

Van deze groeiende kudde werden na de Tweede Wereldoorlog dieren afgestaan aan dierentuinen (o.a. in China en in Natuurpark Lelystad). Door planmatige fokkerij bestaan er nu wereldwijd weer tussen de 1500 en 2000 Pater Davidsherten. Het hert is echter nog steeds ernstig bedreigd en alle herten stammen af van de zestien dieren van de hertog van Bedford.

Foto: Lolek verkent het natuurpark, Bert de Beer. 

PHOTO-2020-10-08-13-23-24.jpg

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!