Inventarisatie planten en insecten in de Ooievaarsplas en Reigerplas

Bruine korenbout.jpgwoensdag 12 december 2018

Het Flevo-landschap inventarieseert niet alleen vogels in haar gebieden. Ook de aanwezigheid of afwezigheid van planten en insecten wordt gemonitord.

Onlangs werd gekeken naar de situatie rond de Reigerplas en Ooievaarsplas. Daarbij werd geconstateerd dat er nog steeds gewone agrimonie, rond wintergroen en kruipwilg groeit op het oude zanddepot in het wilgenbos van de Ooievaarsplas. Ook werd er een aantal bijzondere water- en oeverplanten gevonden in het gebied, vooral bij de Ooievaarsplas: aarvederkruid, tenger fonteinkruid, schedefonteinkruid en pluimzegge. De bosdroogbloem is in 2018 helaas niet teruggevonden.

In het gebied zijn 15 soorten dagvlinders geteld, waaronder het icarusblauwtje, de kleine vuurvlinder, het bruin zandoogje en het hooibeestje. Libellen waren vertegenwoordigd met 18 soorten. Het trio meer bijzondere soorten (glassnijder, vroege glazenmaker en vuurlibel) was ook hier aanwezig. Opvallend is dat deze soorten het goed doen de laatste jaren en ook worden gezien in veel andere gebieden. Echt bijzonder is de waarneming van een bruine korenbout: een vrij breed gebouwde libel, met een duidelijke donkere vlek op de basis van de achtervleugels en een zwart streepje op de basis van de voorvleugels. De bruine korenbout is een echte zeldzaamheid in Zuidelijk Flevoland!

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!