Wat moet je doen bij een buizerd-aanval?

buteo-buteo-buzzard-hawk-45188.jpgvrijdag 14 juni 2019

Al meerdere malen is er bij Het Flevo-landschap melding gemaakt van buizerds die in duikvlucht achter een mens aan gaan. Vaak gaat het om joggers, wandelaars of fietsers. In de meeste gevallen komt zo iemand met de schrik vrij, maar soms moet iemand naar de huisarts om een oppervlakkige hoofdwond te laten behandelen. Wat kun je hier aan doen?

Met name in het voorjaar en de zomer lopen joggers, fietsers of wandelaars een verhoogde kans om te worden aangevallen door een buizerd. Ook in de herfst en winter kan dit gebeuren, maar dan is de kans aanzienlijk kleiner. In het voorjaar en de zomer nemen de oudervogels het op voor hun kroost en zijn sommige dieren agressiever dan normaal. Kom je te dicht in de buurt van het nest, dan bestaat de kans op een aanval van een beschermende vader of moeder buizerd. Meestal blijft het bij een waarschuwende duikvlucht, maar soms worden de klauwen gebruikt. In beide gevallen is het behoorlijk schrikken, want de spanwijdte van een buizerd is al gauw 110 tot 140 centimeter en dat intimideert behoorlijk!

Wat kun je doen bij een aanval?
Meestal is het eenvoudig om de buizerd af te schrikken. Blijf rustig, kijk het dier aan, ren niet weg, maak je zo groot mogelijk, roep hard en zwaai met je armen of klap in je handen. Het is verstandig om het bewuste pad daarna een tijdje te vermijden zodat de buizerds in alle rust hun kroost kunnen opvoeden.

Wat moet je doen als een buizerd je heeft verwond?
Ga voor de zekerheid naar de huisarts om de wond te laten desinfecteren en verbinden. Neem daarna contact op met de beheerder van het gebied, zodat deze andere bezoekers kan waarschuwen.

'Horror vogels'?
Buizerds zijn middelgrote roofvogels die prooien vangen die niet groter zijn dan een konijn. De vogels zien er gevaarlijk uit, maar zijn gewoonlijk absoluut niet agressief. Verreweg de meeste buizerds vliegen weg als mensen te dicht in de buurt komen. Er broeden meer dan 10.000 paartjes buizerds in ons land en slechts een paar van die vogels gedragen zich agressief. Het zijn dus absoluut geen 'horror vogels' zoals ze vaak in de media worden afgeschilderd. Het zijn simpelweg nuttige dieren die hun jongen verdedigen!

« Terug

Archief > 2019 > juni

Geen berichten gevonden

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!