Ontwikkelingen op en rond werkeiland Blocq van Kuffeler

Luchtfoto Lepelaarplassen - Blocq van KuffelerGeplaatst: 29 maart

De plannen voor Nationaal Park Nieuw Land zijn weer een stap dichterbij. De afgelopen weken hebben de betrokken partijen niet stil gezeten en er zal ook de komende tijd hard gewerkt worden aan het masterplan voor dit Nationaal park in oprichting. In dit traject buigt Het Flevo-landschap zich met name over de gebiedsontwikkeling rond de Lepelaarplassen en bezoekerscentrum de Trekvogel op het oude werkeiland Blocq van Kuffeler.

Toegangspoort Nationaal Park Nieuw Land
Vanwege de gunstige ligging is deze historische plek al meerdere malen bestempeld als een van de toegangspoorten tot het Nationaal Park. Zowel met de auto en fiets over de Oostvaardersdijk als met de boot via het Markermeer begint de beleving van de bezoeker al ver voor dat men daadwerkelijk via deze toegangspoort Nationaal Park Nieuw Land binnenstapt. Samen met de gemeente Almere start het Flevo-landschap daarom met een zogenaamde gebiedsverkenning naar dit historische werkeiland. Hier vind je Europa’s grootste gemaal, is het hoogteverschil tussen water en land goed te zien en staat nota bene het oudste gebouw van Almere. Tevens ligt het op het kruispunt van Lepelaarplassen, Markermeer en de Oostvaardersplassen, allen onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land en van internationale waarde (Natura 2000). 

Blocq van Kuffeler niet geschikt als overslaglocatie
Juist om die reden heeft het Flevo-landschap acute zorgen omtrent de mogelijke komst van een overslaglocatie voor grond, puin e.d. Deze overslag zal hoe dan ook voor overlast zorgen in de vorm van lawaai en stof. Ook de af- en aanrijdende vrachtwagens en de letterlijke puinhopen zullen geen visitekaartjes vormen voor Nationaal Park Nieuw Land. De plek waar straks (inter)nationale bezoekers ontvangen worden om ze kennis te laten maken met de typisch Flevolandse natuur en landschap. In dat kader roept Het Flevo-landschap de gemeente Almere op zich bij haar eerdere besluiten te houden en te kijken naar andere locaties zoals Flevokust.

Zorgvuldige toetsing voor mogelijke komst camping
Inmiddels is het Flevo-landschap ook in gesprek met de gemeente Almere omtrent de mogelijke komst van een camping nabij de Lepelaarplassen. Er is aangedrongen op het betrekken van alle partijen (zoals de Vogelwacht en de omwonenden) en op een zorgvuldige toetsing alvorens er wordt besloten. De zorg van Het Flevo-landschap zit hem met name in het risico dat de Lepelaarplassen een uitloopgebied worden van de camping. Rust is in dit Natura 2000 gebied het sleutelwoord. Rust is absoluut nodig voor de bijzondere vogelsoorten en zeer gewenst door de natuurliefhebber. Het Flevo-landschap is desondanks bereid om mee te werken aan de verkenning, maar zal hierin het belang van de natuur en het perspectief voor Nationaal Park Nieuw Land centraal stellen.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!