Het Flevo-landschap ontmoet haar achterban

CW4E9507.jpgGeplaatst: 30 november

Inmiddels zijn ze een begrip: de Regiobijeenkomsten van Het Flevo-landschap. Net als in voorgaande jaren nodigden we onze begunstigers uit voor een informatieve en gezellige avond, waarop we terugblikken op de resultaten en mijlpalen van het afgelopen jaar en vooruitkijken naar toekomstige doelen en ontwikkelingen. Op 14 november waren we in Emmeloord, op de 19e in Almere en op de 26e in Lelystad. Meer dan 1.000 begunstigers, bedrijfsvrienden, vrijwilligers en andere genodigden luisterden aandachtig naar de visie van onze nieuwe directeur Ben Huisman en de zeer interactieve presentatie van NOS-weerman en meteoroloog Gerrit Hiemstra over klimaatverandering.

Rol van natuur groter dan we denken
Ben Huisman liet zijn licht schijnen over de mooie en veelzijdige natuur in Flevoland, maar onderstreepte ook dat die natuur gewoon keihard nodig is voor onder meer een gezonde leefomgeving, voldoende recreatiemogelijkheden, zuiver water en het temperen van klimaatveranderingen. "Natuur is geen luxe, het is veel waardevoller dan we vaak denken en verdient het om gekoesterd, beschermd en uitgebreid te worden", aldus Huisman.

Houden we droge voeten in de polder?
Gerrit Hiemstra onderschreef die visie en wees erop dat vooroevers bijvoorbeeld kunnen helpen bij hoge waterstanden, dat natuurgebieden bij uitstek geschikt zijn als waterreservoir of waterberging en dat bomen belangrijk zijn om het teveel aan het broeikasgas CO2 uit de lucht te filteren. “Willen we in de inklinkende polder droge voeten houden, dan kan natuur daar zeker bij helpen!" "Klimaatverandering is een feit", aldus Hiemstra. "Het wordt met 100% zekerheid veroorzaakt door menselijk handelen en gaat onze leefwijze en kijk op de wereld compleet veranderen." Aansluitend pleitte hij voor een energietransitie: “Compleet stoppen met fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energie van de zon, wind en het water. Dat dit prima mogelijk is hebben we eerder aangetoond toen we vrij radicaal stopten met kolenkachels en overgingen op centrale verwarming.”

Overigens denkt Hiemstra dat we voorlopig nog wel even droge voeten houden in Flevoland. “We hebben in Nederland erg veel ervaring met watermanagement en –beheer. Maar dat laat onverlet dat de opwarming doorzet en we echt moeten nadenken over radicale oplossingen om Nederland op langere termijn bewoonbaar te houden."

Word ook begunstiger!
Het Flevo-landschap kijkt terug op drie energieke en informatieve avonden, met veel interactie, mooie ontmoetingen en veel energie. Het is altijd prachtig om te zien hoeveel mensen Het Flevo-landschap een warm hart toedragen!

Ook u kunt meedoen: steun onze gebieden en activiteiten en draag bij aan de prachtige natuur in Flevoland door begunstiger te worden! Want samen maken we Flevoland nog mooier!

Gerrit Hiemstra schetst een indringend beeld van klimaatverandering.

Directeur Ben Huisman van Het Flevo-landschap maakt kennis met de zaal.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!