Terug van weg geweest: de grote vos

Vos.jpgGeplaatst: 13 april

Sinds midden vorige eeuw verdween de grote vos vrijwel uit Nederland. Deze zeldzame vlinder werd acuut met uitsterven bedreigd. Maar er is goed nieuws: de laatste tijd wordt hij weer steeds vaker gezien! Het lijkt erop dat grote vossen zich weer vestigen in ons land.

Ook in de gebieden van Het Flevo-landschap zien onze boswachters, ecologen en vlindertel-vrijwilligers deze zeldzaamheid steeds vaker. Het dier staat nog steeds op de rode lijst, maar we hopen uiteraard dat de soort zich herstelt en proberen het dier (en andere vlindersoorten) in onze gebieden zo goed mogelijke leefomstandigheden te bieden.

Grote vossen houden van structuurrijk bos, met oudere bomen. Ze drinken geen nectar van bloemen, maar boomhars. Grote vossen overwinteren in holle bomen en hebben open plekken nodig om op te warmen. Iep, peer, zoete kers en wilg zijn waardplanten en deze soorten staan in veel bossen van Het Flevo-landschap. Doordat de rupsen van grote vossen de bladeren van deze bomen aanvreten, werden ze in het verleden als schadelijk gezien en bestreden (vaak met pesticiden).

Meer weten? Of zelf op zoek naar de grote vos? Op de website van de vlinderstichting kunt u meer lezen over dit bijzondere diertje.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!