Schokland 25 jaar Werelderfgoed

_DFO0263-Schokland-Flevolandschap-Ernst Dirksen Fotografie-20170428.jpgGeplaatst: 09 december

Vandaag is het 25 jaar geleden dat Schokland van UNESCO de status Werelderfgoed toegekend kreeg, als eerste in Nederland. Ook voor Het Flevo-landschap een heuglijke dag, als natuurbeheerder in Werelderfgoed Schokland (sinds 1994).
Door de corona-epidemie zijn er dit jaar geen feestelijke activiteiten geweest om deze verjaardag te vieren. Zo was er voor vandaag een groots gezamenlijk ontbijt gepland. Onder het motto 'Wie jarig is, trakteert' laat de gemeente Noordoostpolder (als siteholder) daarom vandaag bij al haar inwoners een setje ansichtkaarten van Schokland bezorgen, in samenwerking met het Cultuurbedrijf Noordoostpolder (beheerder museum) en Het Flevo-landschap.

Verrassingspakketten
Vrijwilligers van Schokland, waaronder de vrijwilligers van ons bezoekerscentrum de Gesteentetuin en Museum Schokland, werden door de gemeente verrast met een ‘polderpakket’. Daarin zaten feestelijke lekkernijen als een kaasje, honing, toastjes en appelsap. Bewoners van het Werelderfgoed ontvingen thuis een ontbijtpakket.

Natuurbeheerder
Het Flevo-landschap is trots de natuur in het Werelderfgoed te beheren: het voormalige eiland en grote delen eromheen die ook bij het Werelderfgoedgebied horen, totaal 490 hectare. Bescherming van erfgoed gaat hand in hand met bescherming van natuur. We willen ook graag al onze partners in het gebied feliciteren met deze 25e verjaardag.
Aan de zuidrand werkt Het Flevo-landschap samen met de gemeente Noordoostpolder aan uitbreiding van het natuurgebied met ongeveer 200 hectare, om ook daar de archeologische bodemschatten te beschermen. Die worden nu door uitdroging en bodembewerking bedreigd. In het natuurgebied gaat het waterpeil lokaal omhoog (zie nieuwenatuurschokland.nl voor meer informatie over dit project).

Schokland op tv
Omroep Flevoland besteedt in haar tv-nieuws vandaag aandacht aan de 25e verjaardag van Werelderfgoed Schokland. Op 28, 29, 30 december zendt de omroep drie achtergrondreportages uit (elk 3 minuten) over Schokland, waaronder over de archeologie en de toekomst. Op 2 januari komen alle uitzendingen samen in een documentaire van 13 minuten.

Waarom is Schokland Werelderfgoed
‘Schokland en omgeving’ kwam in 1995 op de UNESCO-lijst van Werelderfgoederen omdat het gebied een unieke getuigenis biedt van een culturele traditie of cultuur; een uitzonderlijk voorbeeld is van een traditionele nederzettingsvorm en een traditioneel landgebruik die/dat representatief is voor een cultuur; er bewijs aanwezig is van prehistorische en vroeg-historische bewoning in een natte omgeving, onder constante dreiging van invloeden van de zee; in het agrarische landschap ligt dat is ontstaan door de drooglegging van de Zuiderzee, één van de grootste en meest visionaire prestaties in de 20e eeuw.

De gemeente Noordoostpolder is als siteholder verantwoordelijk voor de bescherming, instandhouding en ontwikkeling van het Werelderfgoed Schokland.

25jr SChokland logo + Unesco + mysterie.png

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!