De natuur in tijdens lockdown? Wees welkom en respectvol

_DFO0263-Schokland-Flevolandschap-Ernst Dirksen Fotografie-20170428.jpgGeplaatst: 16 december

Premier Rutte kondigde op 14 december een harde lockdown aan. Vrijwel alles is tot 19 januari dicht: scholen, winkels, sportscholen, pretparken. Onze natuurgebieden blijven echter open. Wel is te verwachten dat het soms druk zal zijn. LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer roepen op om te genieten ván de natuur, met respect vóór de natuur.

Door de lockdown zijn excursies geschrapt, bezoekerscentra gesloten en is ook horeca dicht. Maar natuur is open: op eigen gelegenheid kunt u komen wandelen, fietsen of paardrijden. LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn blij dat ze bezoekers kunnen blijven verwelkomen. Want misschien wel meer dan ooit hebben we behoefte aan natuur: aan een frisse neus, aan een weids uitzicht in plaats van een beeldscherm, aan vogelgeluiden, aan de geur van een nat bos. De terreinbeherende organisaties verwachten tijdens de lockdown drukte in de natuur. Om die in goede banen te leiden en iedereen de ruimte te geven, vragen ze hulp en medewerking van de bezoekers.

Tips voordat u op pad gaat
De drukste dagen zijn zaterdag, zondag en de feestdagen. Om de drukte te vermijden, geven we de tip om niet tussen 11u en 15u op pad te gaan. Blijf bij voorkeur in uw eigen buurt. Kom te voet of per fiets naar een natuurgebied en controleer vooraf of in dat gebied specifieke maatregelen van kracht zijn. Kies ook vast een alternatieve plek om naartoe te gaan als de plek van uw eerste voorkeur te druk blijkt. Is de parkeerplaats vol? Ga dan ergens anders naartoe, parkeer nooit in de berm. BOA’s zullen hier op handhaven omdat het de doorgang voor hulpdiensten belemmert.

Te gast bij wilde dieren
In de natuur bent u te gast in het leefgebied van veel wilde dieren. Wilde dieren zijn bang voor mensen en ze zullen vluchten als mensen te dichtbij komen. Vluchtende dieren kunnen gewond raken doordat ze tegen een hek aan rennen of aangereden worden. Om verstoring te beperken zijn paden in natuurgebieden zó aangelegd, dat op sommige plekken nooit mensen of honden komen. Op die plekken vinden wilde dieren rust. Blijf dus altijd op de paden en houd uw hond aan de lijn.

Geef andere recreanten de ruimte en houd altijd anderhalve meter afstand van elkaar. Tegenliggers op een smal wandelpad? Stap even van het pad af zodat de ander gemakkelijk kan passeren. Houd ook rekening met andere gebruikers: wandel niet op een mountainbikepad. En houd er als mountainbiker rekening mee dat wandelaars u niet zien of horen aankomen. Matig uw snelheid en passeer rustig.

Zwerfafval
Horeca is dicht (op de afhaallocatie van Haje in Natuurpark Lelystad na) en ook toiletten zijn dus niet altijd geopend. Hoge nood? Wildplassen hebben we liever niet, maar het is in de natuur niet verboden. Laat alleen geen papier achter! Let ook op ander afval als papieren zakdoekjes, mondkapjes, flesjes of blikjes. Neem uw afval mee naar huis, neem een zakje mee om het in op te bergen. Wilt u de natuur écht een plezier doen, neem dan ook zwerfafval mee als u dat tegenkomt. 

Kortom: u blijft van harte welkom in onze natuurgebieden. Laten we met z'n allen zorgen dat dit mogelijk blijft. Raadpleeg voor uw bezoek de corona-informatie op onze website . Sterkte de komende weken en veel rust en ontspanning toegewenst in de mooie natuurgebieden van Flevoland!

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!