Werkzaamheden in Toppad Urk voor behoud moeras

Toppad.jfif

Toppad Urk - foto: Klaas Kramer

Geplaatst: 25 januari

Voor behoud van het moeras in natuurgebied het Toppad in Urk, gaat Het Flevo-landschap er in februari jonge boompjes verwijderen. Daarmee voorkomen we dat het gebied dichtgroeit en moerassoorten verdwijnen.

In een gebied van ongeveer een hectare groot zullen alle kleine dunne boompjes worden gerooid. Deze zijn allemaal spontaan opgekomen. Bosopslag, heet dat. Daarnaast zal een kleine strook jonge bomen aan de rand van het moerasgebied verdwijnen. Ook daarmee maken we het gebied weer wat meer open. De houtsnippers voeren we af.

De werkzaamheden zijn op 1 februari gestart en nemen naar verwachting een week in beslag. De omwonenden zijn op de hoogte gebracht van de werkzaamheden.

In het moerasgebied komen bijzondere vogels als kiekendief en blauwborst voor. Ook groeien er bijzondere planten als orchideeën, ratelaars, zeggen en veenmos. Het Toppad in Urk (33 ha) was in 1954 het eerste Staatsnatuurmonument in Flevoland en is één van de ruim vijftig gebieden die Het Flevo-landschap in de provincie beheert.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!