Moeflon

De moeflon is het kleinste wilde schaap in Europa en de stamvader van het tamme schaap. De moeflon is een haarschaap; in plaats van wol heeft dier haar! Ze komen van oorsprong voor op de ruige, rotsige eilanden Sardinië en Corsica.

De moeflon is het kleinste wilde schaap van Europa. Ze komen van oorsprong voor op de ruige, rotsige eilanden Sardinië en Corsica. Zowel de mannetjes als vrouwtjes hebben hoorns. Hoe ouder het dier, hoe groter de hoorns. Ze krullen om achter de oren en kunnen 85 centimeter lang worden. Ooien op Sardinië hebben geen hoorns, ooien op Corsica en het Europese vasteland hebben korte stompjes. Moeflons worden 110 tot 130 centimeter lang, met een zes tot tien centimeter lange staart. De rammen worden groter dan ooien en zijn zwaarder: rammen wegen 35 tot 50 kilogram, ooien 30 tot 40 kilogram. Moeflons worden maximaal veertien jaar oud.

 

Naam: Moeflon

Soortnaam: Ovis Orientalis

Familie: holhoornigen

Leefgebied: in het wild enkel nog op Corsica en Sardinië

Schouderhoogte: ram 75 cm en ooi 65 cm

Gewicht: ram 45 kilo, ooi tussen 35-40 kilo

Voedsel: gras, bladeren, naaldhoutloten

Opvallend getekende haarschapen

Vrouwtjes en jonge mannetjes hebben een roodbruine tot chocoladebruine vacht met een wittige buikzijde. De vacht is vrij kort. Opvallend: moeflons zijn zogenaamde haarschapen; in plaats van wol heeft de moeflon haar! Rammen hebben in de wintertijd een opvallend lichtgekleurd zadel, witte sokken en snuit en een donkere nek, schouders en bovenbenen. ‘s Zomers zijn deze tekeningen minder duidelijk zichtbaar. Bij oudere mannetjes zijn het zadel en de snuit lichter van kleur.

Schuwe dieren

Moeflons kunnen leven op een karig dieet. Ze eten voornamelijk grassen, twijgen, knoppen, jonge bladeren en ‘s winters boomschors. Het zijn van nature schuwe dieren, die enkel ‘s nachts en in de schemering actief zijn. In de bronsttijd, van oktober tot november, vechten de rammen fel om de gunst van de ooien. In april en mei worden de lammeren geboren, meestal één, soms twee per worp. De draagtijd duurt 150 tot 170 dagen. De ooien zijn na anderhalf tot drie jaar geslachtsrijp, de rammen meestal al na één jaar, maar ze komen meestal pas na ongeveer zeven jaar aan de beurt omdat ze eerst een voldoende dominante positie moeten opbouwen.

Zeldzaam in het wild

Moeflons leven voornamelijk in hellingbossen en op bergweiden in Europa en Azië.  In de zeventiende eeuw ging het slecht met de moeflon. De soort kwam alleen nog voor op Corsica en Sardinië (en in slechts zeer kleine aantallen). In de eeuw daarop is een klein aantal moeflons als jachtwild uitgezet in diverse delen van Europa. Daardoor leven er moeflons in Nationaal Park De Hoge Veluwe, het Wekeromse Zand en Natuurpark Lelystad. De resterende wilde populaties zijn bedreigd en bestaan slechts uit enkele honderden dieren. De kudde in Natuurpark Lelystad floreert, maar de dieren zijn nog steeds erg schuw… Kun jij ze vinden?