blauwborst.jpg

Wereld Trekvogeldag

Trekvogeldag

Ben jij een vroege vogel, sla je graag je vleugels uit of ben je een beetje een vreemde eend in de bijt? Dan hoor je thuis op Wereld Trekvogeldag! 

Ontdek op zaterdag 12 mei de vogelrijkdom van onze waterrijke natuurgebieden. De hele dag door zijn er bijzondere natuurexcursies, leuke kinderactiviteiten, fotografie workshops, lezingen, exposities, informatiekramen en valt er nog veel meer te beleven op deze locaties:

Locaties

Bezoekerscentrum de Trekvogel (Het Flevo-landschap)
Oostvaardersdiep 16, Almere 

Buitencentrum Oostvaardersplassen (Staatsbosbeheer)
Kitsweg 1, Lelystad 

Vogelringstation OVD 28
Oostvaardersdijk 28 (Vogel- en Natuurwacht Flevoland)

Tussen de locaties rijdt de hele dag een bus heen en weer. Een gids vertelt over de vogel hotspots langs de route. 

Rondom De Trekvogel

De hele dag door zijn er op de drie locaties natuurexcursies*, fotoworkshops*, leuke kinderactiviteiten en interessante lezingen en exposities. Tussen de locaties rijdt de hele dag door een gratis bus heen en weer. 

Vroege vogelontbijt
Na de Early bird excursie, die al voor dag en dauw begint, of voor de Moerasvogelwandeling kun je lekker genieten van een ontbijtje, verzorgd door Broodje Hagelslag. Rond 9 uur staan de lekkernijen klaar. 

Fotografieworkshops: Spannender fotograferen in de natuur
10.30 - 12.30 uur en 14.30 - 16.30 uur
Fotograferen is populairder dan ooit. Het geeft veel voldoening om mooie natuurbeleving of leuke herinneringen vast te leggen. We klikken heel wat af en met elkaar maken we veel -dezelfde- foto’s: “we staan voor het onderwerp, zoomen in of uit, stellen het onderwerp scherp in het midden en je onderwerp én alles erom heen is mooi scherp”. Maar niet echt spannend, toch? In deze praktijkworkshop gaan we aan de slag om (natuur)foto’s spannender te maken en interessanter om naar te kijken.

Meer informatie en aanmelden 10:30 - 12:30 uur
Meer informatie en aanmelden 14:30 - 16:30 uur

Reis virtueel naar verborgen natuurgebieden
Virtual Rijkswaterstaat, een nieuwe serie virtual reality-films, maakt het voor het eerst mogelijk om prachtige en belangrijke natuurgebieden en hun bewoners eens met eigen ogen te zien. Dus zet de VR-bril op en spring achterop bij een kitesurfer, vaar een stukje mee met de natuurbeheerder, leen de verrekijker van een vogelaar en neem een duik onder water. Zo zie je met eigen ogen hoe Rijkswaterstaat zorgt voor de natuur en al haar soorten dieren en planten.

Expositie Aeres VMBO
In het kader van de wereldtrekvogeldag zijn drie klassen van Aeres VMBO al een aantal weken bezig met het project ‘trekvogels onder de loep’. Zij hebben zich verdiept in een aantal onderwerpen, waarover ze informatiepanelen gemaakt hebben, die in bezoekerscentrum de Trekvogel en Buitencentrum Oostvaardersplassen te zien zijn. 

Ringdemonstratie (OVD 28)
Bovenaan de Oostvaardersdijk 28 staat een tafel met ringmateriaal en informatie over het ringen van vogels. Vanaf die plek kun je een ringlocatie in actie zien. Zo kun je als bezoeker misschien wel een kleine karekiet, rietzanger, rietgors of blauwborst zien. 

Trektelpost
Op veel plaatsen in Nederland wordt (zeker tijdens trektijd) door vogelaars de verschillende soorten vogels en hun aantallen geteld. Dit heet trektellen. Op deze dag is er een trektelpost op de dijk bezoekerscentrum de Trekvogel om daar, samen met bezoekers, de trekkende vogels te tellen. Kom meetellen of kom ervaren hoe het is op zo’n trektelpost.

Informatiemarkt vogels
Diverse organisaties die zich bezighouden met vogels (in de brede zin van het woord) zullen aanwezig zijn op de informatiemarkt.

*Excursies en workshops zijn op inschrijving en niet gratis, lezingen en kinderactiviteiten wel. 

Kinderactiviteiten

Je ziet ze vliegen deze dag, want alle activiteiten hebben met vogels te maken. Kom nestkastjes timmeren, uilenballen pluizen, vogels leren schilderen en het ringen van vogels bekijken. Je kunt van 10:00 tot 17:00 uur gewoon op alle locaties binnenlopen.

Stad & Natuurbus
Vanaf 12:00 uur staat de Stad & Natuurbus voor bezoekerscentrum De Trekvogel en kun je dromenvangers van vogelveren maken.

Olivier de Otter tekenles
Speciaal voor de vrienden van Olivier de otter is de illustratrice van het kinderboek: "Op avontuur met Olivier de Otter aanwezig. In dit boek staan prachtige vogels, dieren en bomen. Wil je weten hoe deze gemaakt worden en dat zelf ook eens proberen? Leontine de Boer - Gaasenbeek laat zien hoe je de dieren uit het boek tekent en natuurlijk mag je dit zelf ook proberen. Ben je vriend van Olivier? Dan kun je je hier aanmelden voor een tekenworkshop.

Excursies

Excursie: Early bird
6.00 - 9.00 uur

We gaan vroeg op pad om het gezang van vogels te horen die uit het zuiden neergestreken zijn in de Lepelaarplassen. Een uniek natuurgebied waar maar een aantal keer per jaar een excursie mag plaatsvinden. Ga mee op deze early bird wandeling en luister naar de rietzangers, blauwborsten, grasmussen en nachtegalen.

Meer informatie en aanmelden

Excursie: Vogelexcursie Natte Graslanden
11.00 - 13.30 uur

De Natte Graslanden van Het Flevo-landschap zijn in het voorjaar een paradijs voor moeras- en weidevogels. Hier worden regelmatig kiekendieven, zilverreigers en de zeearend waargenomen. Het is een belangrijk rustgebied voor diverse ganzensoorten en ook aan roofvogels is geen gebrek. De waterstand wordt hier bewust hoog gehouden om weidevogels, eenden en andere watervogels goede leefomstandigheden te bieden. 

Meer informatie en aanmelden

Excursie: Moeraswandeling Lepelaarplassen
14.00 - 17:00 uur

Loop tussen de rietvelden en wilgenbossen, door geurende braamstruiken, langs hoge schietwilgen en overweldigend groen van overhangende vlierstruiken. Je waant je in een andere wereld in de Lepelaarplassen van Almere. Dit prachtige Natura2000 natuurgebied met plassen, bossen, rietvelden en natte graslanden ligt op een belangrijke internationale trekvogelroute en is een paradijs voor water- en moerasvogels. Vanuit de nationaal hoog aangeschreven observatiehutten zijn iedere dag meer bijzondere vogels die er verblijven te bewonderen. Halverwege de wandeling kunt u genieten van het schitterende uitzicht over een van de plassen vanuit de 'verscholen' vogelkijkhut. 

Een wandeling door de Lepelaarplassen is alleen toegestaan onder begeleiding van onze gids en dus uniek!. 

Meer informatie en aanmelden

Lezingen

Lezing: Vogeltrek
11.00 - 11.30 uur / Spreker: Bas Bijl

Lezing: Trektellen
14.00 - 14.30 uur

Lezing: Watervogeltelling
12.00 - 12.30 uur

Lezing: Naar een rijk IJsselmeer
15:00 - 16:00 / Spreker: Mennobart van Eerden
Het IJsselmeergebied is een bijzonder onderdeel van Nederland en west Europa. Al een kleine 40 jaar worden de ontwikkelingen op ecologisch gebied nauwlettend gevolgd. Deze lezing door Mennobart van Eerden, ecoloog bij Rijkswaterstaat neemt ons mee in een reis door de tijd. Over vogels, vissen, waterdieren en waterplanten in onderlinge samenhang!

Zeearend_HJKoopman.jpg

Rondritten met de bus

Bustocht tussen Trekvogel en Kitsweg
Je kunt in de  bus stappen om de afstand te overbruggen tussen de drie locaties van deze Wereld Trekvogeldag. Begin- en eindpunt zijn de Trekvogel en de Kitsweg. Onderweg stopt de bus ook bij de locatie waar vogels worden geringd Daarnaast kun je op die locatie ook het Julianapad lopen naar het kijkscherm Hoekplas of op de strekdam blijven en uitkijken over het Markermeer, waar je in de verte de Marker Wadden kunt zien liggen.

Vertrektijden Trekvogel: 10, 12, 14 en 16 uur

Vertrektijden Kitsweg: 11, 13, 15 en 17 uur

Vertrektijden Ringlocatie: ongeveer kwartier voor aankomst of kwartier na vertrek Kitsweg

Activiteiten op andere locaties

Ringstation Oostvaardersdijk 28 
10:00 - 17:00 uur vogelringdemonstratie met kinderactiviteiten (doorlopend)

Buitencentrum Oostvaardersplassen (Kitsweg 1, Lelystad)
10:00 - 17:00 uur kinderactiviteiten (doorlopend)
11:00 - 13:00 uur excursie
11:30 - 12:30 uur lezing trekvogels
13:00 - 13:30 uur lezing wetlands
14:00 - 16:00 uur excursie
14:30 - 15:30 uur lezing vogeltrek

Wereld Trekvogeldag is het resultaat van nauwe samenwerking tussen Het Flevo-landschap, Staatsbosbeheer, Ons Water (Rijkswaterstaat), Vogel & Natuurwacht Flevoland, Stad & Natuur en Aeres vmbo Almere. De dag wordt vooral mogelijk gemaakt door de inzet van heel veel vrijwilligers. Zo willen zij de bijzondere vogelrijkdom in het park en het belang van schoon water voor trekvogels onder de aandacht brengen van een breed publiek.

De Wereldtrekvogeldag is een samenwerking met:

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!