Casteleynsplas

Over het gebied

De Casteleynsplas is de grootste plas van de Noordoostpolder. Het water van deze voormalige zandwinput is erg schoon en visrijk. In de steile oevers broeden ijsvogels. De bloemrijke graslanden ten westen van de plas en de omringende rietkragen en bosstroken geven het gebied een parkachtig karakter.

Schoonste water van Flevoland

De 23 hectare grote Casteleynsplas is de grootste plas in de Noordoostpolder. Het meer is tot wel 18 meter diep. Het is een voormalige zandwinput, gegraven voor de aanleg van de A6. De door kwelwater ontstane plas heeft door de natuurlijke filtering van het zand het schoonste water van heel Flevoland.

Net als in andere geïsoleerd liggende wateren zijn begin jaren ’90 van de vorige eeuw graskarpers in de Casteleynsplas uitgezet. Deze vissen moesten uitbundig groeiende waterplanten bestrijden. Ze komen er nog steeds voor. Tegenwoordig zwemmen er ook enorme meervallen en windes rond.

Parkachtig karakter

De bescheiden rietkraag maakt de Casteleynsplas voor een beperkt aantal moerasbewoners tot een geschikt leefgebied. De gewone oeverlibel en de variabele waterjuffer komen er voor. In de steile oevers broeden ijsvogels.

De bloemrijke graslanden ten westen van de plas en de omringende rietkragen en bosstroken geven het gebied een parkachtig karakter. Het betrekkelijk jonge bos bestaat voornamelijk uit eik en els. Behalve algemene vogelsoorten komen er ook bijzondere vogels voor, zoals de grauwe vliegenvanger en de boomkruiper. Van de dagvlinders is het landkaartje, een bosrandbewoner, het vermelden waard.

Locatie

Naast de A6 tussen Emmeloord en Lemmer

Praktische informatie

Wandelen

Je kunt om de plas heen wandelen .

Honden zijn welkom

Honden zijn welkom, maar wel aan de lijn.

Parkeren

Je kunt je auto parkeren bij de Wellerwaard aan het Friese Pad.

Duiken

In de Casteleynsplas is het voor leden van duikvereniging ‘de Zeewolf’ uit Emmeloord toegestaan om hier te duiken. Kijk voor meer informatie op Duikvereniging De Zeewolf.

Verrekijker aanbevolen

Neem je verrekijker mee om de vogels beter te zien.

Niet zwemmen

In de plas mag niet gezwommen worden.

Visplek

De plas is alleen te bevissen vanaf de westoever en gebruik van lokvoer is verboden. Je mag de plas niet per boot bevissen.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?