Cityscape follows Manscape

© Sietse van der Wal, Lieke Frielink

Over het kunstwerk

In stadsbos Pampushout in Almere staat een kunstwerk dat bezoekers de karakteristieke zichtlijnen in het polderlandschap laat ervaren. De landmarkering bemiddelt tussen het verleden, heden en toekomst van het landschap en de stad. Land Art-object “Cityscape follows Manscape” is een creatie van de jonge en veelzijdige ontwerpster Lieke Frielink, geboren in Almere.

Zichtlijnen

Het kunstwerk van cortenstaal vraagt aandacht voor de zichtlijnen in het polderlandschap. Als je tussen de leggers van het kunstwerk doorkijkt, zie je lange zichtlijnen die uitkomen op de sterke ronding van de Oostvaardersdijk in de verte. De boodschap is duidelijk: dit unieke, door mensenhanden gemaakte landschap is erfgoed om te koesteren. Als polderbewoners vergeten we wel eens hoe bijzonder het landschap van (zuidelijk) Flevoland is. De grote rechte kavels nieuw land werden door de mens veroverd op de voormalige Zuiderzee en kregen hun invulling op de tekentafel.

Verrassend

Voor passanten lijkt het sculptuur in eerste instantie niets met de omgeving te maken te hebben; het werkt vervreemdend. Totdat het opeens vanaf één gezichtspunt precies samenvalt met de vorm van de zichtlijn. Passeer je dit middelpunt, dan verdwijnt het beeld van deze haast tastbare ruimte weer net zo snel als dat het ontstond.

De schoonheid van het kilometers ver kunnen kijken door de zichtlijnen, herinnert ons zo terloops en bij herhaling aan de eigenschappen van dit jonge tekentafellandschap met de dijk als onze lijfwacht. En daarmee aan de eigenheid van Almere en de rest van Flevoland.

Richtinggevend

In vorm verwijst de sculptuur naar de eerste ‘verticale uitspraken’ op de zeebodem die het ontginnen en inrichten van land stuurden. De landmarkeringen gaven letterlijk richting aan het bouwen van land en stad. Nu wil het de bebouwing sturen door de aandacht te vragen voor de zichtlijnen en het bestaande raamwerk, en zo de man-scape terug te laten komen in de nieuwe city-scape.

Het kunstwerk Cityscape follows Manscape is gemaakt in opdracht van Het Flevo-landschap en met medefinanciering van Cultuurfonds Almere.

 

Locatie

Het kunstwerk staat langs het Fischerpad, daar waar je over de Hoge Wetering (voorheen Galjoottocht) in de verte de dijk kunt zien liggen.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?