De Grote Trap

© Ton ten Brinke

Over het gebied

Een groene verbinding voor grote en kleine dieren waar tegenwoordig een mooi slingerend fietspad doorheen gaat. Hier leer je Flevoland pas écht kennen. Een gebied vol ruigtes, kleurrijke bloemenvelden en typische Flevolandse vergezichten.

Slingerende natuurcorridor

In dit deel van de Zuidelijk Flevoland dragen de wegen vogelnamen. De naam Grote Trap is vernoemd naar de zwaarste vliegende vogel van Europa, die onder meer op de poesta in Hongarije leeft. Natuurgebied De Grote Trap is een 8 km lange natuurcorridor en verbindt Nationaal Park Nieuw Land met achtereenvolgens het Horsterwold, de Randmeren en de Veluwe. Op deze plek was ooit de Adelaarsweg gepland, een (snel)weg tussen Nijkerk en de Markerwaard. De weg kwam er uiteindelijk nooit, wél een verrassend natuurgebied met een prachtig kronkelend fietspad (waarover ook gewandeld kan worden). Achter elke bocht vind je een ander uitzicht!

Groene snelweg voor dieren

In de verbindingsstrook liggen grondruggen en over bijna de hele lengte van de strook liggen aan weerszijden watergangen met natuurvriendelijke oevers. De strook is een groene verbinding voor grote en kleine dieren en extra geschikt gemaakt voor dit doel door de aanleg van struwelen en poelen. In het langgerekte gebied komen onder meer otter, vos, ree en diverse vogelsoorten voor. Het is een goede plek voor de koekoek, putter, grote zilverreiger en diverse eenden- en ganzensoorten.

Fietsen langs koeien

De Grote Trap maakt deel uit van een aantal nieuwe fietsroutes met de bekende fietsknooppunten. Deze routes zijn te vinden op Visit Flevoland. Het fietspad is ontworpen door de provincie. Verschillende partijen hebben meegedacht over het ontwerp, zoals de fietsersbond, de ANWB en de hulpdiensten.

De koeien die het gebied begrazen zijn van het ras Hereford. Dit ras staat bekend als zeer rustig en vriendelijk. Bezoekers wordt wel geadviseerd om met een boogje om de koeien heen te lopen en fietsen en hen vooral niet te aaien of te voeren (om voldoende afstand te houden, mag je daarbij het fietspad verlaten).

Er zijn enkele schuilhutten en uitkijkpunten in het gebied. Het gebied leent zich prima voor een picknick. Let op: neem je afval wel weer mee het gebied uit! Anders worden de dieren ziek.

De Grote Trap wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): Europa investeert in zijn platteland.

Locatie

Het fietspad is te bereiken via de parkeerplaats bij de Vogelweg en de parkeerplaats bij de Kop van het Horsterwold.

Praktische informatie

Uitzichtpunt

Er zijn enkele uitzichtpunten in het gebied.

Picknicktafel / bankjes

Neem wat lekkers te eten en drinken mee. Kun je fijn een pauze nemen op de picknickbank en de omgeving rustig bekijken.

Parkeren

Je kunt op de parkeerplaats bij de Vogelweg en bij de Kop van het Horsterwold je auto parkeren en vanaf daar gaan fietsen of wandelen.

Prachtig om te fietsen

De Grote Trap is een prachtig gebied om doorheen te fietsen.

Verrekijker

Neem je verrekijker mee om het hele gebied goed te bekijken.

Honden aan de lijn

Honden zijn welkom, maar wel aangelijnd.

Let op: begrazingsgebied

Je kunt in dit gebied koeien tegenkomen, ook op het pad.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?