Over het gebied

Het Flevohout is een gevarieerd gebied dat ter hoogte van het Natuurpark Lelystad ligt, tussen de A6, de Lage Vaart en woonwijk De Landerijen. Het gebied bestaat uit grazige weiden en jong, maar afwisselend bos. Het bos verbindt Natuurpark Lelystad met de stad.

Een jong gebied

Het langgerekte Flevohout is nog jong. Het bos is rond 2000 aangeplant als voorbeeldbos voor houtteelt voor duurzaam gebruik als bouwmateriaal. Er zijn vooral boomsoorten geplant die nog niet zoveel worden gebruikt, maar vanuit milieuoogpunt interessant voor de houtmarkt kunnen worden. Er staan dan ook verschillende soorten bomen in het bos zoals es, zoete kers, zwarte noot en robinia (ook wel pseudoacacia genoemd).

Ook de plantverbanden zijn experimenteel: op de ene plek staan vakken bestaande uit één boomsoort, op andere plekken gemengde vakken. Dit alles om te onderzoeken hoe zo snel mogelijk en vooral zo mooi mogelijk duurzaam hout kan worden geteeld.

 

Overgangsgebied

Het bos is niet aaneengesloten, de bosvakken liggen als een lappendeken verdeeld over de strook en worden afgewisseld door uitgestrekte graslanden. Die weides zien in het voorjaar geel van de paardenbloemen. Mede door de ligging aan de Lage Vaart is Flevohout ruimtelijk erg gevarieerd. Een ideaal leefgebied voor onder meer de vos, ringslang, ree en ooievaar.

Flevohout verbindt Natuurpark Lelystad met de stad Lelystad. Er loopt een doorgaand betonnen fiets- en wandelpad van het Natuurpark via Flevohout naar de wijk De Landerijen. Flevohout is aantrekkelijk voor wie houdt van een stevige struinwandeling of een alternatieve, groene route naar het Natuurpark zoekt.

Locatie

Tussen de A6 en de Lage Vaart en De Landerijen, ter hoogte van Natuurpark Lelystad.

Praktische informatie

Wandelen

Wandelen op de paden.

Fietsen

Er loopt een fietspad door het gebied.

Honden zijn welkom

Honden mogen los lopen over de paden, maar onder appel.

Parkeren

Je kunt de auto parkeren langs Larserringweg ter hoogte van de Dronterweg.

Rolstoeltoegankelijk

Het gebied is rolstoeltoegankelijk.

Picknickbank

Er staan meerdere bankjes en picknicktafels in het gebied om even te rusten en wat lekkers te eten en drinken.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?