© Ernst Dirksen Fotografie

Over het gebied

Het Knarbos is een echt wandelparadijs. In het erg afwisselende bos liggen diverse wandelpaden van maar liefst 15 kilometer lang. Het Knarbos is rijk aan paddenstoelen en zangvogels en je vindt er twee beverburchten. Je loopt hier de kans om de wielewaal te horen en de zeearend te zien.

Beste plek voor de wielewaal

Het Knarbos is bijzonder afwisselend door de bonte mengeling loofboomsoorten, groepen naaldhout en open ruimten. De grote rijkdom aan paddenstoelen wijst op een gevarieerde bodem. Het bos is rijk aan zangvogels. Het is de beste plek in Flevoland – en wellicht van heel Nederland – om de wielewaal te horen en te zien. Het hoboachtige gefluit en gaaiachtige gekrijs van deze knalgele zangvogel is niet te missen. Kijk regelmatig even omhoog, want ook de zeearend is een regelmatig geziene gast.

Natuurlijke weide

In het midden van het Knarbos ligt een door paarden begraasde natuurlijke weide. Deze plaatselijk ruig begroeide open ruimte is aangelegd als natuurontwikkelingsproject. Er is ook een grote ondiepe plas waar de typische sfeer van een veengebied in wording voelbaar is.

Het deel van het Knarbos aan de oostkant van de Vogelweg is heel anders van karakter. Ook hier kent het bos een bonte afwisseling van open en gesloten plekken maar op een veel kleinere schaal. In dit deel van het bos loopt het parcours van een swingolfbaan die start bij Partycentrum De Meeuwenhoeve aan de Meeuwenweg.

Beverburchten

Daar waar de Vogelweg de Knardijk kruist, ligt links en rechts het restant van de oude werkhaven. Vanuit deze werkhaven is vijftig jaar geleden de zes meter hoge dijk aangelegd.

Het in Zuidelijk Flevoland gelegen deel van het Knarbos is vooral bijzonder vanwege de beverplas met twee beverburchten.

Locatie

Aan weerszijden van de Vogelweg ter hoogte van de Knarweg en de Knardijk; een klein deel ligt net in Zuidelijk Flevoland

Praktische informatie

Wandelen

Wandelen op paden. Bewegwijzerde wandelroute aanwezig.

Parkeren

Parkeren kan bij parkeerplaats Knarweg.

Honden aan de lijn

Honden aangelijnd welkom. In een deel van het bos in onder appel toegestaan, honden dienen dan wel op het pad te blijven.

Laarzen of wandelschoenen aanbevolen

Trek je laarzen of wandelschoenen aan.

Begrazingsgebied

Let op: begrazingsgebied met paarden en koeien.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?