Monument Noordoostpolder

Over het kunstwerk

Monument Noordoostpolder, ook vaak “Het Ketelhuisje” genoemd, is een kunstwerk langs de A6, net voorbij de Ketelbrug aan de poort van de Noordoostpolder. Het is een ontwerp van de Twentse architecten Frank Bolink en Gerard Koopman (Koopman & Bolink).

Land uit zee

Het kunstwerk bestaat uit een bakstenen huisje met een oppervlakte van 3 bij 8 meter. Het heeft geen ramen en deuren en is gemetseld in rode baksteen en tevens in baksteenkleur gevoegd.

De rookpluim is gemaakt van aluminium en fungeert als een windvaan. Het scheepje op de rookpluim vaart, op de voormalige waterhoogte, tegen de wind in. Dit symboliseert het schijnbaar onmogelijke karwei om uit zee een stuk land te maken.

Kindertekening

De kunstenaars hebben bewust schuine kanten aan het huis gemaakt, om het flinterdun te laten lijken als je er langs rijddt. Het is zo plat als een huis op een kindertekening. In Trouw zegt Bolink: “Kindertekeningen hebben een directheid waar volwassenen jaloers op kunnen zijn”.

Monument voor de Noordoostpolder is gemaakt in opdracht van het A.D. van Eckfonds en mede tot stand gekomen met financiƫle steun van de provincie Flevoland en de Junior Kamer Groot Schokland.

Locatie

Langs de A6, net voorbij de Ketelbrug.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?