Nationaal Binnenvaart monument

Over het kunstwerk

Zoals een boei een baken was in de Zuiderzee, zo is dit monument een baken in het wijde landschap. Het monument – een ontwerp van de Friese kunstenaar Ide Willemsma – vraagt aandacht voor de historie van de binnenvaart en is een blijk van waardering aan de binnenvaartschippers bij Schokland.

Vormtaal

De vormtaal sluit aan bij de omgeving: zwart, massief, staal, havenwerken, constructie, scheepsbouw, vuurtoren en waterkering. De bodem van het moment is ontleend aan de Schokker, een scheepstype waar vroeger veel mee werd gevaren op de Zuiderzee. Verder herken je de spanten, de naden en de zeilen en beweging in het werk.

Kenmerkend voor het werk van Willemsma is de duidelijke, zwarte vorm die zich aftekent tegen een lichte achtergrond. Wie het kunstwerk nadert, ziet dat het voortdurend verandert in het landschap.

Vluchthaven

In 1859 wilde de regering het eiland Schokland prijsgeven aan de zee. Op 8 oktober 1860 nam P. de Waal uit Deventer het werk aan om de zeedijk en paalwerken op te ruimen. De reede van het eiland zou daardoor de helft korter worden. De binnenschippers vonden echter dat de reede van Schokland bij storm onmisbaar was. Daarop maakte Willem Jan Schuttevaer zich sterk om de haven van Emmeloord als vluchthaven voor de scheepvaart behouden. De deining van zijn actie zorgde voor vertraging van de werkzaamheden en uiteindelijk tot behoud van Schokland.

Schokland

Het Nationaal Binnenvaart Monument is vrij toegankelijk. Het is 6 meter hoog en te bekijken op de noordpunt van UNESCO Werelderfgoed Schokland. Er lopen diverse wandel- en fietsroutes langs het kunstwerk en ter plekke staan picknickbankjes.

Kunstenaar Ids Willemsma ontwierp het monument ter ere van het 150 jarig bestaan van de koninklijke Schuttevaer, nu Koninklijke Binnenvaart Nederland.

Locatie

Vluchthavenpad Schokland, in de buurt van parkeerplaats Lichtwachterswoning.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?