Tollebekerbos

Over het gebied

Een dorpsbos zoals dat bij elk dorp in de Noordoostpolder is te vinden. In het Tollebekerbos komen vogelsoorten voor als appelvink, boomkruiper en bonte vliegenvanger. Een deel wordt beheerd als natuurbos.

Dorpsbos

Het Tollebekerbos is een typisch voorbeeld van een dorpsbos, zoals dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw bij elk dorp in de Noordoostpolder is aangelegd. Tijdens de aanleg van dit bos was het begrip ‘recreatiebos’ nog niet uitgevonden en over natuurbos werd al helemaal niet nagedacht. Het bos is vooral bedoeld als buffer tegen koude noordwesten- en westenwind. Tegenwoordig is het Tollebekerbos bijna volgroeid, met dikke bomen. Ook het dierenleven laat duidelijk zien dat het een echt bos begint te worden. De appelvink komt er relatief veel voor en ook boomkruiper en bonte vliegenvanger broeden er.

Natuurbos

Wie in een meer natuurlijk bos wil wandelen, moet even de Zuidwesterringweg oversteken. Hoewel beide delen van het bos nog op elkaar lijken, staat in dit deel natuurontwikkeling voorop. Er grazen geen schapen meer, de bosweide wordt gehooid. Hierdoor kan zich een bloemrijke vegetatie ontwikkelen, een goede voedingsbodem voor insecten en zangvogels. Ook komen er diverse vlindersoorten voor, waaronder het bruin zandoogje en de eikenpage, en verschillende soorten libellen.

Vlinder idylle

Een van de meest bijzondere vlindersoorten in het Tollebekerbos is de grote vos. De grote vos staat op de Rode lijst als kwetsbaar. Hij was verdwenen uit Nederland, maar wordt de laatste jaren steeds vaker waargenomen. Ook in Flevoland. In de Kamperhoek en het Tollebekerbos worden de dieren bijna jaarlijks gezien. De kans is dan ook groot dat ze zich hier voortplanten.

Locatie

In de Noordoostpolder, grenzend aan de noordwestzijde van Tollebeek.

Praktische informatie

Parkeren

Je kunt je auto parkeren bij de ijsbaan.

Wandelpaden

Vanaf begraafplaats Tollebeek starten diverse wandelroutes.

Fietsen

Vanaf begraafplaats Tollebeek loopt een rondgaand fietspad.

Verrekijker aanbevolen

Het is handig om je verrekijker mee te nemen.

Honden aan de lijn

Honden aan de lijn. Op sommige delen is het toegestaan om de hond los te laten lopen op de paden. Wel altijd onder appel.

Rolstoeltoegankelijk

Het gebied dichtbij het dorp is rolstoeltoegankelijk. Het gedeelte aan de overkant is niet geschikt.

Bankjes en picknicktafel

Er zijn meerdere bankjes of bij de picknicktafels aanwezig om even uit te rusten.

Wandel de Bomenroute

Wandel de bomenroute. Je kunt ‘m hier downloaden.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?