Wilgeneiland

© Jantine van Middelkoop

Over het gebied

Tussen de Hoge en Lage Vaart bij Gemaal de Blocq van Kuffeler ligt een smal eiland waar spontaan een wilgenbos is gegroeid; het Wilgeneiland. Een grillige, mysterieuze groene wereld waar je in alle rust kunt wandelen en fietsen.

Mysterieuze groene wereld

Op het Wilgeneiland domineren schietwilgen het bosbeeld. Maar er groeien ook struikvormige wilgensoorten zoals geoorde wilg, amandelwilg en boswilg. Bezoekers maken regelmatig de vergelijking met een oerbos of regenwoud. Het bos is overdadig groen en bijna ondoordringbaar door de vele omgewaaide bomen en struiken en de weelderige ondergroei van brandnetel en kleefkruid. Een mysterieuze groene wereld, vol vogelgeluiden en lichtschakeringen.

Volop vogels

Vooral ’s ochtends vroeg in de maanden mei en juni is het koor van zangvogels overweldigend. Het is dan een bijzondere belevenis om door dit pure natuurbos te wandelen of te fietsen. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen. De ijsvogel broedt op het eiland en er zijn volop kleine zangvogels en spechten te horen en te zien. In zowel de Hoge als de Lage Vaart rond het eiland komen bevers voor.

Natuurlijke verbinding

Het Wilgeneiland ligt tussen het Vaartsluisbos, het Wilgenbos en de Lepelaarplassen in en vormt zo een natuurlijke verbinding tussen het groen in de stad Almere en Nationaal Park Nieuw Land. Dieren en planten kunnen migreren via deze belangrijke groen-blauwe ecologische verbindingszone.

Locatie

Tussen Lepelaarplassen, Oostvaardersdijk en industrieterrein de Vaart.

Praktische informatie

Wandelen

Vrij wandelen op de paden.

Fietsen

Er loopt een fietspad langs het gebied.

Honden aan de lijn

Honden zijn welkom, maar moeten het gehele bezoek aangelijnd blijven.

Bankjes aanwezig

Er zijn bankjes en picknicktafels aanwezig om even te rusten.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?