Wilgenreservaat

Over het gebied

Een spontaan ontstaan wilgenbos aan de rand van de Knar. Dit is een pleistocene zandrug die een ondiepte in de Zuiderzee vormde. Het Wilgenreservaat wordt onder andere bewoond door reeën en hermelijnen en is rijk aan zangvogels.

Aan de rand van de Knar

Het Wilgenbos ligt aan de rand van de Knar. De Knar was al ver voor de drooglegging van de polder een begrip. In de tijd van de Zuiderzee kenden vissers deze zandrug, een pleistocene opduiking, als visrijke plek en schippers van vrachtschepen meden de ondiepte. Zelfs voordat de Zuiderzee ontstond, was de Knar al bekend. Op dat moment als veilige hoogte in het veenmoeras dat Flevoland destijds bedekte.

Natuurbos

Toen eind jaren ’60 van de vorige eeuw Zuidelijk Flevoland droogviel, kwamen er miljoenen wilgenzaadjes op het natte slik terecht. Er ontstond een wilgenbos dat zich heeft ontwikkeld tot echt oerbos. De natuur kon volledig haar eigen gang gegaan. Er wordt onderzoek gedaan naar de bosvorming, maar het bos heeft ook een speciale betekenis door de vele korstmossen die er voorkomen.

Door de jaren heen heeft dit sfeervolle natuurbos zich ongestoord kunnen ontwikkelen.

Gevarieerd en vochtig

‘Natuurbos’ betekent niet altijd veel afwisseling. Het aantal boomsoorten in het Wilgenreservaat is beperkt tot enkele wilgensoorten waaronder schietwilg, amandelwilg en kraakwilg. Dat het bos toch gevarieerd lijkt, komt door de natuurlijke variatie in dichtheden en groeivormen. Open en gesloten, hoog en laag bos lopen voortdurend in elkaar over.

De constant vochtige atmosfeer maakt het schaduwrijke bos een ideaal leefgebied voor slakken die er massaal op stammen en takken huizen. Slakken zijn gevoelig voor uitdroging, maar in dit bos hebben ze een goede plek gevonden. Op de bodem is volop dood plantenmateriaal te vinden, waar de dieren van leven.

Locatie

Zuidelijk Flevoland, ten westen van de kruising Vogelweg en Knardijk.

Praktische informatie

Wandelen

Je kunt vrij wandelen op de paden.

Verrekijker aanbevolen

Neem je verrekijker mee.

Parkeren

Je kunt je auto parkeren aan de Vogelweg.

Honden niet toegestaan

In dit gebied zijn honden niet toegestaan.

Laarzen aanbevolen

Laarzen zijn aanbevolen in dit gebied. Het kan drassig en vochtig zijn.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?