© Jordi Huisman

Over het gebied

Aardzee is het grootste landschapskunstwerk van Nederland. Het werk werd ontworpen door Piet Slegers en maakte deel uit van het kunstproject ‘Beelden Buiten’ dat in 1979 plaatsvond. Het golvende kunstwerk doorbreekt het vlakke polderlandschap en verbeeldt de verstilde zee op het droge.

Golvend kunstwerk

Aardzee, het grootste landschapskunstwerk van Nederland, is ontworpen door Piet Slegers. In 1979 vond het kunstproject ‘Beelden Buiten’ plaats. Aardzee is een van de resultaten van dit project. Op het eerste gezicht is het een besloten landschap van grazige wallen, dijkjes en schelpenpaadjes. De achterliggende gedachte is het doorbreken van het polderlandschap. Aardzee is een besloten plek in een open landschap.

 

Water en aarde

Het kunstwerk verbindt de tegenovergestelde elementen ‘aarde’ en ‘water’ op een plek midden in het nieuwe land waar eerst water was. Uit Slegers’ ontwerp spreekt waardering voor het hele proces van landwinning en -inrichting: grootsheid, schaal en schoonheid van natuur en landschap. Aardzee beeldt de gestolde en verstilde golven van de Zuiderzee uit. Een van die golven wordt onderbroken door een vijver waar schelpen de overgang van water naar land markeren. Vanaf deze plek is er vanuit Aardzee, als door een vizier, zicht op het oneindig lijkende polderlandschap.

Klimmen op een kunstwerk

Aardzee is een zeer beleefbaar kunstwerk. Bezoekers kunnen er letterlijk doorheen lopen, op klimmen, picknicken en zelfs een balletje trappen. Binnen in Aardzee zorgt het spel van licht, lucht en water met de strakke vlakken van het ontwerp voor verrassende doorkijkjes. De in breedte variërende, licht gekleurde schelpenpaadjes accentueren de golfbeweging.

Onderhoud

Onderhoud van het kunstwerk is een arbeidsintensieve aangelegenheid en wordt door Het Flevo-landschap uitgevoerd conform de wensen van de kunstenaar en in de geest van het kunstwerk. De nu aanwezige bomen voldeden niet meer aan het oorspronkelijke ontwerp. Ze waren uitgegroeid tot forse bomen met een dikke, lange stam.

De bomen en struiken werden in 2017 en 2018 vervangen door nieuwe abelen (populieren). Daarbij werden op een aantal plekken extra bomen aangeplant. Het landschappelijk ontwerp is een van de belangrijke cultuurhistorische waarden van het gebied. Door het landschap te behouden wordt ook de cultuurhistorie bewaard en is deze zichtbaar en beleefbaar.

Locatie

In Zuidelijk Flevoland aan de Vogelweg, langs de ecologische verbindingszone Lepelaartocht.

Praktische informatie

Picknicktafel / bankjes

Er zijn picknickbankje aanwezig waar je even kunt rusten en iets kunt eten of drinken.

Parkeren

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats aan de Vogelweg.

Wandelpaden

Er zijn diverse wandelpaden.

Honden aan de lijn

Honden zijn welkom in dit gebied, maar wel aan de lijn.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?