Aardzee-2014-10-3.JPG

Aardzee

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Honden toegestaan aan de lijn
  • Verrekijker aanbevolen
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Het grootste landschapskunstwerk van Nederland, ontworpen door Piet Slegers. Aardzee maakte deel uit van het kunstproject ‘Beelden Buiten’ dat in 1979 plaatsvond. De achterliggende gedachte van het werk is het doorbreken van de eentonigheid van het polderlandschap.

Besloten in een verder open landschap

Aardzee, het grootste landschapskunstwerk van Nederland, is ontworpen door Piet Slegers. In 1979 vond het kunstproject ‘Beelden Buiten’ plaats. Aardzee is een van de resultaten van dit project. Op het eerste gezicht is het een besloten landschap van grazige wallen, dijkjes en schelpenpaadjes. De achterliggende gedachte is een onderbreking in de eentonigheid van het polderlandschap. Aardzee is een besloten plek in een open landschap.

Water en aarde

Het kunstwerk verbindt de tegenovergestelde elementen ‘aarde’ en ‘water’ op een plek midden in het nieuwe land waar eerst water was. Uit Slegers’ ontwerp spreekt waardering voor het hele proces van landwinning en -inrichting: grootsheid, schaal en schoonheid van natuur en landschap. Aardzee beeldt de gestolde en verstilde golven van de Zuiderzee uit. Een van die golven wordt onderbroken door een vijver waar schelpen de overgang van water naar land markeren. Vanaf deze plek is er vanuit Aardzee, als door een vizier, zicht op het oneindig lijkende polderlandschap.

Bomen

De op het object geplante bomen mogen niet lijken te passen bij de verbeelding van een golvende Zuiderzee, maar zij geven wel een beter gevoel voor ruimte en afstand. De bomen werken dus mee aan de beleving van de weidsheid van het landschap.
Binnen in Aardzee zorgt het spel van licht, lucht en water met de strakke vlakken van het ontwerp voor verrassende doorkijkjes. De in breedte variërende, licht gekleurde schelpenpaadjes accentueren de golfbeweging.

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk
Gemeente
Zeewolde
Plaats
Zeewolde
Aangelegd in
1982
In beheer sinds
1991
Oppervlakte
5 ha
Bereikbaarheid
Er is een ruime parkeerplaats met picknickvoorziening. Aardzee is te bereiken via twee voetgangersbruggetjes over de tocht.
Ligging
In Zuidelijk Flevoland aan de Vogelweg, langs de ecologische verbindingszone Lepelaartocht.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Vaste activiteiten in Aardzee

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!