Knarbos-winter-7.JPG

Knarbos

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Honden toegestaan aan de lijn
  • Verrekijker aanbevolen

Over het gebied

Een door de grote diversiteit aan boomsoorten erg afwisselend bos. Het Knarbos is rijk aan paddenstoelen en zangvogels en er wonen bevers. Tijdens een wandeling door dit bos wordt u tevens verrast door kunst van het project Nieuw Verleden.

Beste plek voor de wielewaal

Het Knarbos is bijzonder afwisselend door de bonte mengeling loofboomsoorten, groepen naaldhout en open ruimten. De grote rijkdom aan paddenstoelen wijst op een gevarieerde bodem. Het bos is rijk aan zangvogels. Het is de beste plek in Flevoland en wellicht in Nederland om de wielewaal te horen en te zien. 

Natuurlijke weide

In het midden van het Knarbos ligt een door paarden begraasde natuurlijke weide. Deze plaatselijk ruig begroeide open ruimte is aangelegd als natuurontwikkelingsproject. Er is ook een grote ondiepe plas waar de typische sfeer van een veengebied in wording voelbaar is.
Het deel van het Knarbos aan de oostkant van de Vogelweg is heel anders van karakter. Ook hier kent het bos een bonte afwisseling van open en gesloten plekken maar op een veel kleinere schaal. In dit deel van het bos loopt het parcours van een swingolfbaan die start bij Partycentrum De Meeuwenhoeve aan de Meeuwenweg.

Bevers

Daar waar de Vogelweg de Knardijk kruist, ligt links en rechts het restant van de oude werkhaven. Vanuit deze werkhaven is vijftig jaar geleden de zes meter hoge dijk aangelegd. Het in Zuidelijk Flevoland gelegen deel van het Knarbos is vooral bijzonder omdat in 1997 aan de voet van de Knardijk een beverplas is gegraven. Er zijn inmiddels twee beverburchten aanwezig.

Artikel Flevopost najaar 2017

Help de lepelaar aan een veilige rust- en nestplaats

Het is code rood voor de veilige rust- en nestplaatsen op de vogeleilanden in de Lepelaarplassen in Almere. Door golfafslag zijn de eilanden in de afge­lopen jaren zo goed als verdwenen. Daarom komen we nu in actie. Met uw steun kunnen we de vogeleilanden herstellen en vergroten. Samen bouwen we weer een veilige rust- en broedplek op voor de lepelaar, visdief en vele andere vogels. Helpt u mee?

Doneer nu

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk en prima per fiets te verkennen.
Gemeente
Lelystad
Plaats
Lelystad
Aangelegd in
1973-1975
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
314 ha
Bereikbaarheid
Gemarkeerde wandelroutes voeren door fraaie delen van het bos. Honden in het bos rond de natuurkern toegestaan aan de lijn. De overige stukken bos; honden onder appèl.
Ligging
Aan weerszijden van de Vogelweg ter hoogte van de Knarweg en de Knardijk; een klein deel ligt net in Zuidelijk Flevoland.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Vaste activiteiten in Knarbos

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!