Larserbos-voorjaar-5.JPG

Larserbos

Bijzonderheden

 • Wandelpaden
 • Fietspaden
 • Honden toegestaan aan de lijn
 • Laarzen aanbevolen
 • Verrekijker aanbevolen

Over het gebied

Een dorpsbos zonder dorp. Ooit was in Oostelijk Flevoland het dorp Larsen gepland, maar dat is er niet gekomen. Wel het gelijknamige bos, met vakantiewoningen. Het Larserbos is gevarieerd en rijk aan vogels en wordt doorkruist door verschillende wandel- en fietspaden. Verrassend zijn de mooie strandjes.

Elzenbroekbos

Waar in het oorspronkelijke inrichtingsplan van Oostelijk Flevoland het dorp Larsen was gepland, ligt nu het Larserbos. Larsen is er nooit gekomen, maar wel, met een knipoog naar de oorspronkelijke bestemming, twee complexen vakantiewoningen.
De grote verrassing van het bos zijn de vier strandjes. Voor nieuwe stedelingen althans. Toen het bos nog jong was, was dit de plek om vanuit Lelystad een dagje naar het strand te gaan. In 2012 is het recreatiestrandje weer vrijgemaakt van riet, en sindsdien is het er weer uitstekende toeven. Let wel op: het is geen gecontroleerd zwemwater. De verschillende strandjes hebben ook botanische waarde. Er groeien bijzondere planten, zoals moeraswolfsklauw, geelgroene zegge, echt duizendguldenkruid en strandduizendguldenkruid, dwergviltkruid en rietorchis. Op iets hoger gelegen delen staan soorten als heidespurrie en langbaardgras. Zelfs struikheide groeit er, een teken dat het zand niet alleen voedselarm en vochtig is, maar ook kalkarm. Bij een van de strandjes heeft de bever zijn burcht gebouwd.

Vogelrijk

Het Larserbos wordt steeds mooier, een sfeervol decor voor een rustgevende wandeling. De langzamerhand imposante bomen en volgroeide struiken benadrukken de kleinschalige afwisseling van open en gesloten bos. Het bos grenst aan de Larservaart, de Larservaartstrook en aan het Heggenlandschap en de Wildwallen. Daardoor heeft het bos als het ware uitlopers naar het Natuurpark, het Knarbos en het Harderbos. Mogelijk is dit een van de redenen waarom de vogelbevolking van het Larserbos zo soortenrijk is: er broeden ongeveer 45 vogelsoorten in aantallen die hoog zijn in vergelijking met gerenommeerde bossen als het Horsterwold.
De talrijke zomertortels wijzen op een goed ontwikkelde struiklaag. Er zijn ook relatief veel bijzondere soorten, zoals kleine bonte specht, en grauwe vliegenvanger. Dit betekent dat het bos zich ontwikkelt tot een meer natuurlijk bos met flink wat dood hout.

Beheerplan 2014-2019

In 2014 is het beheerplan voor het Larserbos vastgesteld. Er is een impuls gegeven aan recreatieve voorzieningen in het Larserbos. Er is een nieuwe wandelroute aangelegd, de parkeerplaats is verlegd en er zijn infopanelen en bankjes geplaatst.
Wat betreft natuur is het gebied bijzonder. Op de veldjes langs het water komen verschillende bijzondere planten voor (zelfs een heideveld!), en het bos is rijk aan vogels. De veldjes worden jaarlijks gemaaid en afgevoerd en er worden regelmatig stukken open zand gemaakt, waar verschillende wilde bijensoorten in nestelen. Verschillende ruigteveldjes worden jaarlijks gemaaid en afgevoerd ten behoeve van vlinders.

Doel van het bos zelf is een natuurlijk en natuurrijk bos: een gevarieerd, structuurrijk en zo compleet mogelijk bos op klei met rijke en geleidelijke overgangen van hoog naar laag. Om de structuur van het bos daarom verder te verbeteren en het grote grasveld in het oostelijke deel meer natuurwaarde te geven, zal een deel van het gebied in de toekomst begraasd worden. De precieze details (met welke dieren, wanneer, etc.) gaan we de komende jaren concreter maken.
Heeft u vragen of wilt u reageren? Mail dan naar info@flevolandschap.nl.

Help mee om de natuur in Flevoland te beschermen!

We kunnen niet zonder natuur. Dat merken we nu meer dan ooit. Daarom zet Het Flevo-landschap zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen, uit te breiden en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Helpt u mee?

Word nu begunstiger en profiteer van mooie voordelen:

 • Welkomstpakket.
 • Drie keer per jaar ons exclusieve magazine 'Natuur Dichtbij'.
 • Elke maand het laatste nieuws uit de natuur in uw mail.
 • Parkeerkaart: gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad.
 • Korting op excursies van Het Flevo-landschap.

  Al voor € 18 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt.

  Word begunstiger

  Kenmerken

  Toegankelijk
  Vrij toegankelijk.
  Gemeente
  Lelystad
  Plaats
  Lelystad
  Aangelegd in
  1966 (als proef 10 ha op ongerijpte klei), 1970.
  In beheer sinds
  1994
  Oppervlakte
  204 ha
  Bereikbaarheid
  Er zijn wandel- en fietsroutes uitgezet.
  Ligging
  Aan de weg Lelystad - Harderwijk (N302) ter hoogte van de kruising met de Vogelweg.

  Zet javascript aan om de kaart weer te geven

  Vaste activiteiten in Larserbos

  Ontvang onze nieuwsbrief

  En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!