Rotterdamse-hoek-3.jpg

Rotterdamse Hoek

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Verrekijker aanbevolen

Over het gebied

Een bos met een oerboskarakter. Zwarte els, schietwilg, iep en zomereik omringen een kwelplas. Er komen veel soorten bosvogels voor. De naam van het gebied verwijst naar het bombardement op Rotterdam. Het verhaal gaat dat een deel van het puin van de verwoeste binnenstad is gebruikt om de dijk hier te versterken. Het vuurtorentje dat op de dijk staat, zou bovenop de Rotterdamse puin zijn gebouwd.

De Rotterdamse Hoek heeft een centraal gelegen natuurlijke plas. Deze plas bestaat al sinds de drooglegging dankzij de hoge kweldruk uit het IJsselmeer en is in trek bij watervogels. Het omringende bos bestaat vooral uit zwarte els, schietwilg, iep en zomereik. Het gebied ligt op de trekroute van vele zangvogels en er broeden diverse bosvogels zoals tuinfluiter, vink, grote bonte specht en boomkruiper.

Uitbreiding natuurgebied

Het natuurgebied de Rotterdamse hoek is in 2013 uitgebreid met 48 hectare nieuwe natuur: 10 hectare moeras en 38 hectare grasland voor weidevogels. Bijzonder is dat ook 10 ha van een buurman, die als particulier een natuurkavel heeft, samen met het land van Het Flevo-landschap is ingericht. 

Help de lepelaar aan een veilige rust- en nestplaats

Het is code rood voor de veilige rust- en nestplaatsen op de vogeleilanden in de Lepelaarplassen in Almere. Door golfafslag zijn de eilanden in de afge­lopen jaren zo goed als verdwenen. Daarom komen we nu in actie. Met uw steun kunnen we de vogeleilanden herstellen en vergroten. Samen bouwen we weer een veilige rust- en broedplek op voor de lepelaar, visdief en vele andere vogels. Helpt u mee?

Doneer nu

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk.
Gemeente
Noordoostpolder
Plaats
Creil
Aangelegd in
1956
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
62 ha met centraal een plas van 1,3 ha.
Bereikbaarheid
Er is een stoere wandelroute langs het moeras, door het bosje, over een bruggetje naar de Noordermeerdijk met uitzicht over het IJsselmeer.
Ligging
Aan het eind van de Westermeerdijk en het begin van de Noordermeerdijk.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!