Flevohout-3.JPG

Flevohout

Bijzonderheden

 • Wandelpaden
 • Fietspaden
 • Rolstoeltoegankelijk
 • Honden toegestaan
 • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Een gevarieerd gebied dat ter hoogte van het Natuurpark ligt tussen de Rijksweg A6 en de Lage Vaart en de Lelystadse wijk De Landerijen. Het gebied bestaat uit grazige weiden en jong, maar afwisselend bos.

Jong bos- en graslandgebied

De langgerekte Flevohout is nog jong. Het bos is rond 2000 aangeplant als voorbeeldbos voor houtteelt voor duurzaam gebruik als bouwmateriaal. Er zijn vooral boomsoorten geplant die nog niet zoveel worden gebruikt, maar vanuit milieuoogpunt interessant voor de houtmarkt kunnen worden. Er staan dan ook verschillende soorten bomen in het bos zoals es, zoete kers, zwarte noot en robinia (ook wel pseudoacacia genoemd). Ook de plantverbanden zijn wat experimenteel: op de ene plek vakken bestaande uit één soort bomen, op andere plekken gemengde vakken. Dit alles om te onderzoeken hoe zo snel mogelijk en vooral zo mooi mogelijk duurzaam hout kan worden geteeld. Ook kan het bos in de toekomst een functie krijgen als leverancier van houtsnippers voor de biomassacentrale; daarvoor is energiehout geplant. Of dit ook echt haalbaar is, is nog niet duidelijk omdat het transport kostbaar is.
Het bos is niet aaneengesloten, de bosvakken liggen als een lappendeken verdeeld over de strook en worden afgewisseld door uitgestrekte graslanden. Die weides zien in het voorjaar geel van de paardenbloemen. Mede door de ligging aan de Lage Vaart is de Flevohout ruimtelijk erg gevarieerd.

Overgangsgebied tussen Natuurpark en Lelystad

De Flevohout zal op termijn het Natuurpark Lelystad verbinden met de stad Lelystad. Er loopt al een doorgaand betonfietspad van het Natuurpark via de Flevohout naar de wijk De Landerijen. De komende jaren zal Het Flevo-landschap kijken welke functie het best bij de Flevohout past. Maar hoe dan ook is de Flevohout nu al aantrekkelijk voor wie houdt van een stevige struinwandeling of een alternatieve fietsroute naar het Natuurpark zoekt.

Beheerplan Flevohout

Help mee om de natuur in Flevoland te beschermen!

We kunnen niet zonder natuur. Dat merken we nu meer dan ooit. Daarom zet Het Flevo-landschap zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen, uit te breiden en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Helpt u mee?

Word nu begunstiger en profiteer van mooie voordelen:

 • Welkomstpakket.
 • Drie keer per jaar ons exclusieve magazine 'Natuur Dichtbij'.
 • Elke maand het laatste nieuws uit de natuur in uw mail.
 • Parkeerkaart: gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad.
 • Korting op excursies van Het Flevo-landschap.

  Al voor € 18 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt.

  Word begunstiger

  Kenmerken

  Toegankelijk
  Vrij toegankelijk.
  Gemeente
  Lelystad
  Plaats
  Lelystad
  Aangelegd in
  Rond het jaar 2000.
  In beheer sinds
  2011
  Oppervlakte
  68 ha
  Bereikbaarheid
  Goed ontsloten voor fietsers met een doorlopend fietspad vanaf De Landerijen naar de westzijde van Natuurpark Lelystad. Ook bereikbaar vanaf de Dronterweg.
  Ligging
  Tussen de A6 en de Lage Vaart en De Landerijen, ter hoogte van Natuurpark Lelystad.

  Zet javascript aan om de kaart weer te geven

  Ontvang onze nieuwsbrief

  En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!