Wilgenreservaat-8.JPG

Wilgenreservaat

Bijzonderheden

 • Wandelpaden
 • Verrekijker aanbevolen

Over het gebied

Een spontaan ontstaan wilgenbos aan de rand van de Knar. De Knar is een pleistocene zandrug die een ondiepte in de Zuiderzee vormde. Het Wilgenreservaat wordt onder andere bewoond door reeën en hermelijnen en is rijk aan zangvogels.

Aan de rand van de Knar

Het Wilgenbos ligt aan de rand van de Knar. De Knar was al ver voor de drooglegging van de polder een begrip. In de tijd van de Zuiderzee kenden vissers deze zandrug, een pleistocene opduiking, als visrijke plek en schippers van vrachtschepen meden de ondiepte. Zelfs voordat de Zuiderzee ontstond, was de Knar al bekend. Op dat moment als veilige hoogte in het veenmoeras dat Flevoland bedekte.

Natuurbos

Toen eind jaren ’60 van de vorige eeuw Zuidelijk Flevoland droogviel, kwamen er miljoenen wilgenzaadjes op het natte slik terecht. Er ontstond een wilgenbos dat zich heeft ontwikkeld tot echt oerbos. De natuur kon volledig haar eigen gang gegaan. Er wordt onderzoek gedaan naar de bosvorming, maar het bos heeft ook een speciale betekenis door de vele korstmossen die er voorkomen.
Door de jaren heen heeft dit sfeervolle natuurbos zich ongestoord kunnen ontwikkelen.

Gevarieerd en vochtig

‘Natuurbos’ betekent niet altijd veel afwisseling. Het aantal boomsoorten in het Wilgenreservaat is beperkt tot enkele wilgensoorten waaronder schietwilg, amandelwilg en kraakwilg. Dat het bos toch gevarieerd lijkt, komt door de natuurlijke variatie in dichtheden en groeivormen. Open en gesloten, hoog en laag bos lopen voortdurend in elkaar over.
De constant vochtige atmosfeer maakt het schaduwrijke bos een ideaal leefgebied voor slakken die er massaal op stammen en takken huizen. Slakken zijn gevoelig voor uitdroging, maar in dit bos hebben ze een goede plek gevonden. Op de bodem is volop dood plantenmateriaal te vinden, daar leven ze van.

Beheerplan Wilgen Reservaat

Help mee om de natuur in Flevoland te beschermen!

We kunnen niet zonder natuur. Dat merken we nu meer dan ooit. Daarom zet Het Flevo-landschap zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen, uit te breiden en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Helpt u mee?

Word nu begunstiger en profiteer van mooie voordelen:

 • Welkomstpakket.
 • Drie keer per jaar ons exclusieve magazine 'Natuur Dichtbij'.
 • Elke maand het laatste nieuws uit de natuur in uw mail.
 • Parkeerkaart: gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad.
 • Korting op excursies van Het Flevo-landschap.

  Al voor € 18 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt.

  Word begunstiger

  Kenmerken

  Toegankelijk
  Vrij toegankelijk op wegen en paden.
  Gemeente
  Zeewolde
  Plaats
  Zeewolde
  Aangelegd in
  Ontstaan in 1968
  In beheer sinds
  1993
  Oppervlakte
  137 ha
  Bereikbaarheid
  Wandelpad door het Wilgenreservaat. Honden niet toegestaan.
  Ligging
  Zuidelijk Flevoland, ten westen van de kruising Vogelweg en Knardijk.

  Zet javascript aan om de kaart weer te geven

  Ontvang onze nieuwsbrief

  En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!