DSC01739.JPG

Gorzenveld

Bijzonderheden

 • Verrekijker aanbevolen

Over het gebied

Voormalig rietproefveld waar onderzoek werd gedaan naar de oorzaken van de sterke achteruitgang van rietvegetaties in de IJsselmeerpolders en naar de wijze waarop het riet bij de ontginning van Flevoland het beste bestreden kon worden. Door te experimenteren met rietbeheer is een voor moerasvogels aantrekkelijk gebied ontstaan.

Proefveld

De geschiedenis van het Gorzenveld staat in feite haaks op de tegenwoordige status als natuurgebied. Van 1971 tot 1975 was het een rietproefveld. Er werd onderzocht wat de oorzaken waren van de sterke achteruitgang van de rietvegetatie op droge plaatsen in de IJsselmeerpolders. Het onderzoek richtte zich vooral op effectieve chemische, mechanische en biologische bestrijdingsmethoden. De resultaten zouden later in de Markerwaard van pas kunnen komen om de ontginning makkelijker en sneller uit te voeren.

Moeras

Door de experimenten met rietbeheer is een voor moerasvogels aantrekkelijk gebied ontstaan. Naast tal van ‘gewone’ rietzangvogels, zoals de kleine karekiet en de rietgors, broeden er ook bijzondere vogels als blauwborst, baardmannetje, roerdomp en bruine kiekendief.
Eenvoudig te handhaven is dit wat hoger dan de omgeving liggende rietland niet. Met twee windmolentjes wordt geprobeerd het water op peil te houden. Een in de kade rond het gebied ingebracht scherm van plastic moet het zijdelings weglekken van water tegengaan. Toch zakt het water door de zandige ondergrond gemakkelijk weg naar de Rassenbeektocht.

Poelen

Grenzend aan de Rassenbeektocht zijn naast het Priempad fraaie poelen aangelegd. Dankzij het wegsijpelende water uit het Gorzenveld zijn de oevers van de poelen altijd vochtig. Er groeien bijzondere planten zoals moerasandijvie. Paarden begrazen het terrein tussen moeras en poelen.
Achter de poelen ligt het eigenlijke rietmoeras waarin diverse bijzondere moerasvogels hun domein hebben. Een ruig begroeide strook verbindt dit gebied met de Stichtse Putten en het Gruttoveld en Hulkesteinse bos.

Beheerplan Gorzenveld

Help mee om de natuur in Flevoland te beschermen!

We kunnen niet zonder natuur. Dat merken we nu meer dan ooit. Daarom zet Het Flevo-landschap zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen, uit te breiden en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Helpt u mee?

Word nu begunstiger en profiteer van mooie voordelen:

 • Welkomstpakket.
 • Drie keer per jaar ons exclusieve magazine 'Natuur Dichtbij'.
 • Elke maand het laatste nieuws uit de natuur in uw mail.
 • Parkeerkaart: gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad.
 • Korting op excursies van Het Flevo-landschap.

  Al voor € 18 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt.

  Word begunstiger

  Kenmerken

  Toegankelijk
  Niet vrij toegankelijk.
  Gemeente
  Zeewolde
  Plaats
  Zeewolde
  Aangelegd in
  In 1971 aangelegd als rietproefveld.
  In beheer sinds
  1994
  Oppervlakte
  29 ha
  Bereikbaarheid
  Vanaf het Priempad is vogelobservatie goed mogelijk.
  Ligging
  Tussen de Gooiseweg en de kruising Priempad-Rassenbeektocht.

  Zet javascript aan om de kaart weer te geven

  Ontvang onze nieuwsbrief

  En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!