
Gruttoveld
Bijzonderheden
- Verrekijker aanbevolen
Over het gebied
Natte graslanden, doorkruist door sloten, omringd door een hogere en drogere rand. In het Gruttoveld broeden diverse soorten weidevogels, waarvan de graspieper de meest voorkomende is. In de winter zijn er honderden ganzen aanwezig.
Bedoeld als weidevogelreservaat
Het Gruttoveld is een fragment van wat ooit het meer dan 1.000 hectare groot weidevogelterrein en ganzenopvanggebied De Ganzengouw had moeten worden. Maar het natuurgebied in wording is nog tijdens de inrichting ingeruild tegen 2.000 hectare grazige randzone bij de Oostvaardersplassen. Alleen de Rassenbeektocht en het Gruttoveld bleven gespaard voor herontginning.
Nat en droog
De inrichting en het beheer van het Gruttoveld zijn gebaseerd op de ervaring die in Oostelijk Flevoland is opgedaan met weidevogelterrein de Kievitslanden. Het gebied bestaat uit een kern van natte weiden met een geleidelijke overgang naar droger grasland aan de buitenrand. Het nat houden van het terrein is moeilijk. De twee windmolens die in 1991 zijn geplaatst konden het niet aan. Daarom zijn er in 1996 nog twee windmolens bijgeplaatst. Door het gebied lopen verschillende sloten. Ook is er een tot twee meter diep foliewand ingegraven rondom het gebied.
Zandige ondergrond
De ondergrond is plaatselijk zanderig waardoor het uit de Rassenbeektocht opgepompte water weer snel wegzakt. Ondanks de beperkte geschiktheid broeden er nog steeds weidevogels in het Gruttoveld. Bijzonder is dat de graspieper de meest voorkomende weidevogel is, een soort die overal elders in Nederland snel zeldzamer wordt. De verschillen in hoogteligging van het maaiveld zorgen voor een gevarieerde vegetatie.
Ganzen
Het hele jaar door zijn er wel vogels te vinden in het Gruttoveld, waaronder witgatje en watersnip. In de winter zijn er honderden ganzen en eenden aanwezig die rusten en drinken op het dan onder water staande grasland.
Zet javascript aan om de kaart weer te geven
Vaste activiteiten in Gruttoveld
-
Wandelroute Zuidlob