Het favoriete gebied van…

Natuur- en vogelliefhebber Joyce Hoed komt graag in de Lepelaarplassen. “Je raakt hier nooit uitgekeken. Het is zo’n gevarieerd gebied, met rietkragen, waterpartijen, natte graslanden, wilgenbossen. En het geluid van alle vogelsoorten die in het voorjaar en zomer in het gebied zitten is fantastisch. Het zijn soms hele concerten. Geweldig!”

“Ik heb het geluk dat ik vlakbij de Lepelaarplassen woon. Vanuit huis stap ik zo op de fiets voor een heerlijk rondje Lepelaarplassen. Bepakt met wat lekkers én mijn verrekijker stop ik dan bij de diverse vogelhutten en geniet ik van de vogels en de andere dieren in het gebied.

Vanuit de hutten heb je perfect zicht! Er liggen er een aantal rondom het gebied en dat is heel fijn, want ieder stukje van het gebied is weer anders. Bij de ene hut zie je vooral eenden en reigers, bij de ander meer steltlopers, kieviten en ganzen. En door het hele gebied heen heb je kans om roofvogels te zien, zoals de buizerd, kiekendief en de zeearend.

Mijn favoriete vogels zijn toch wel de roerdomp en de zeearend. De roerdomp is erg schuw, dus die zie ik helaas niet zo vaak. De zeearend is gelukkig wel steeds vaker te zien.

Zo zag ik onlangs, vanuit een van de hutten, hoe een zeearend heel laag over de grond vloog op zoek naar een prooi. Een fantastisch schouwspel van kundig opstijgen, landen en bijna stil zweven in de lucht. Vanuit een andere hut zag ik een vos op zeer slimme wijze de ganzen opjagen en er uiteindelijk met een buit vandoor gaan. En niet veel later op de dijk, met op de achtergrond de ondergaande zon, een enorme zwerm spreeuwen die allerlei vormen aannam. Mooier kon mijn avond niet worden. Ik reed met een ‘big smile’ naar huis.

Ja, de Lepelaarplassen is wat mij betreft een van de mooiste natuurgebieden van Flevoland en echt een bezoekje waard.”

Doneer voor nieuwe kijkhutten

De twee vogelkijkhutten langs de Natte Graslanden zijn nodig aan vervanging toe. Daarom gaan we ze vernieuwen. Help jij mee met een gift? Elke bijdrage is welkom en je maakt daarbij ook nog kans om een verrekijker te winnen!

Doneer eenmalig