Aanplant struweel in Larserbos

In het Larserbos zijn zo’n 800 struiken en bomen aangeplant langs de bosranden. Alle jonge aanplant kreeg daarbij een koker, om te voorkomen dat reeën de jonge uitlopers opeten of de bast kapot vegen met hun gewei.

Kokers beschermen de jonge aanplant in het Larserbos

Dat bleek geen onnodige maatregel, vertelt terreinmedewerker Alexander van Putten. “Het plantgoed dat we niet direct de eerste dag konden verwerken, hadden we netjes ingekuild om het goed te houden. Toen we de volgende dag terugkwamen, bleken de reeën al flink van het kleine plantgoed gesnoept te hebben.” Gelukkig was er niks kaalgevreten en is het zacht en vochtig weer. De jonge struiken en bomen zouden alsnog goed aan moeten slaan.

Kartonnen kokers

De meeste geplaatste kokers zijn van plastic. Bij wijze van proef zijn er ook zo’n honderd kartonnen kokers geplaatst, vertelt Alexander. “Dat ziet er niet alleen vriendelijker uit, ze zijn ook nog eens composteerbaar. We zijn dan ook benieuwd hoe deze kartonnen kokers zich gaan houden.”

De schop ging vooral langs de bosranden de grond in. Dat heeft ermee te maken dat het Larserbos veel vakken met oude populieren heeft. “We zagen elk jaar bomen om, om te voorkomen dat ze op de paden vallen. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om vooral langs de randen bomen te oogsten. Dan kan de rest van de populieren nog wat ouder worden. Het is geen probleem als er middenin een bosvak eens een boom omgaat, bijvoorbeeld als het stormt”, licht Alexander toe. Daarnaast kan er zo iets meer zon op de paden komen, waardoor ze wat beter op kunnen drogen. Verder ontstaat zo een meer geleidelijke overgang tussen de hoge bomen en het pad, wat voor meer variatie zorgt en daarmee de biodiversiteit vergroot.

Mix van struiken

Ook de mix van onder meer meidoorn, sleedoorn, wegedoorn, kardinaalsmuts, lijsterbes en wilde appel, peer, pruim en roos draagt daar aan bij. “Ook hebben we veel sporkehout geplant omdat insecten als wilde bijen en kevers dol zijn op de bloemetjes hiervan.” Tot slot gingen er ook nog jonge eiken, tamme kastanje en grijze els de grond in. “En alles met de hand. Door de vele stobben en natte bodem is een plantmachine hier nu echt geen optie.”

Bescherming van aanplant naast een nieuwe poel in het Larserbos

Ook de bosranden langs de ‘voormalige akker’ hebben zachtere overgangen gekregen door aanplant van struiken. Omdat hier straks weer koeien gaan grazen in het kader van natuurbeheer, komt daar een raster omheen.

Te nat

De werkzaamheden in het Larserbos zijn door de vele regen van de afgelopen tijd nog niet helemaal afgerond. Bij de voormalige akker, waar dit najaar poelen en een grondwalzijn aangelegd, moet het grondwerk nog afgewerkt worden. Er liggen nog bulten zand die uitgevlakt moeten worden. Ook de grondwal heeft nog afwerking nodig, zodat bezoekers hier straks over kunnen wandelen om het gebied te kunnen beleven. Het is alleen nog te nat voor de bulldozer. Ook de houtversnipperaar kan het bos nu niet in. Als alles is afgerond worden de paden en de bewegwijzering van de wandelroute waar nodig hersteld.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?