Bouw vernieuwd otterverblijf gestart

De bouw van het vernieuwde otterverblijf in Natuurpark Lelystad is gestart. Het Flevo-landschap pakt het otterverblijf in Natuurpark Lelystad grondig aan. De Europese otters die hier leven, krijgen flink meer leefruimte. Ook voor de bezoekers gaat het een en ander veranderen.

Waar voorheen de otters vooral te zien waren vanaf het platform, kan dat vanaf eind oktober ook onder in het verblijf. Zo kun je oog in oog komen te staan met dit bijzondere dier. Het otterverblijf krijgt ook een hellingbaan. Dit maakt het geheel toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel, rollator of kinderwagen.

Unieke natuurbeleving

De plaatsing van glaswanden vergroot de kans dat bezoekers de otters zien. Maar het blijft een kwestie van geluk de otter te spotten tijdens een bezoek. ‘Met deze aanpassingen ontstaan meer mogelijkheden voor jong en oud om de otter en zijn verhaal te beleven’, licht directeur Ben Huisman van Het Flevo-landschap toe.  

De werkzaamheden starten half juli. De otters verblijven deze periode elders. Half oktober is de heropening van het otterverblijf. Tot die tijd is dit gesloten voor publiek. Natuurpark Lelystad blijft verder gewoon open, dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang.

Otter onderdeel Flevolandse natuur

De Europese otter hoort bij de Europese deltanatuur. Het is een roofdier dat leeft in zoet water. Huisman: ‘Het verhaal van de otter past bij het verhaal van Flevoland, bij haar natuur en relatie met water. De soort laat ook het belang zien van schoon water, verbindingen tussen gebieden en veilige oversteekmogelijkheden.’ In het wild zijn ze heel lastig te spotten, je ziet eerder hun sporen dan het dier zelf.  

Natuurpark Lelystad is één van de weinige plekken in Nederland waar Europese otters te zien zijn. De meeste otters in Natuurpark Lelystad zijn verkeersslachtoffers die niet meer terug kunnen in de vrije natuur. In het Natuurpark leiden deze dieren een rustig en veilig bestaan in een natuurlijke, waterrijke omgeving.  

Partners

De vernieuwing van het otterverblijf is een langgekoesterde wens van Het Flevo-landschap. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland, provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Afvalzorg, Landschapsbeheer Flevoland, Dr. C.J. Vaillantfonds, Cornelia Stichting, Stichting Nijhof Mens en Dier, Stichting HSHB, Kinderfonds van Dusseldorp, Pasman Stichting, Natuur- en Milieufederatie Flevoland, en otteropvang de Rietnymf. 

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?