Edelhertenbronst, dat moet je eens meegemaakt hebben

Natuurpark Lelystad is één van de beste plekken in ons land om de edelhertenbronst van dichtbij en in alle rust te bekijken. Vanaf de paden rondom en door het hertenverblijf heb je goed zicht op de dieren.

De bronst duurt – afhankelijk van het weer en de temperatuur – van eind september tot medio oktober en in die periode zijn de doorgaans stille herten luidruchtig aan het burlen. Dit geluid lijkt op een mix van loeien en leeuwengebrul. Tijdens de bronstperiode organiseert Het Flevo-landschap speciale excursies, waarbij een gids alles vertelt over edelherten en hun gedrag.

Er zijn wandelingen met gids maar ook speciale gezins- en wagenexcursies. Bezoekers kunnen al vanaf € 7.50 mee met een van deze bijzondere excursies. Meer informatie en aanmelden via onze activiteitenpagina.

Indrukwekkend spektakel

Tijdens de bronst meten de herten hun krachten. Rivalen lopen dan langzaam naast elkaar. Vaak zal er één weglopen, maar als ze even sterk zijn, kan er een pittig gevecht losbarsten. Tijdens een gevecht proberen de herten elkaar met hun gewei weg te duwen. De winnaar, ook wel plaatshert genoemd, dekt vervolgens de hindes en wordt de vader van en nieuwe lichting kalfjes. De bronstperiode is een indrukwekkend spektakel! 

Zelf park bezoeken

Bezoekers die op eigen initiatief de bronst willen beleven zijn welkom in het park tussen zonsopgang en zonsondergang en dienen altijd op de paden te blijven. Houd gepaste afstand van de dieren en honden zijn niet toegestaan.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?