Feestelijke start nieuwe beleefroute op Schokland

Met de ‘doop’ van het nieuwe huisje op Terp de Zuidert op 28 maart, is de gezamenlijke upgrade door Het Flevo-landschap en Museum Schokland van de beleving van Schokland feestelijk afgerond.

vlnr: Philip Makkink, Roger de Groot, Marcel Jansen, Harold Hofstra

Het thema ‘leven met water’ verbindt natuur, landschap, archeologie en erfgoed van Unesco Werelderfgoed Schokland. De nieuwe beleefroute vertelt bezoekers de verhalen van Schokland via kunstwerken, audio, video en twee speelelementen. Ook bebording, routes en meubilair zijn vernieuwd.

Op Schokland beschermt natuur het erfgoed. Het Flevo-landschap en Museum Schokland werkten daarom samen om de verhalen op een integrale, vernieuwende manier aan bezoekers te vertellen. Het rondje Schokland als rondje verhalen ophalen is voor beide organisaties dan ook een resultaat om trots op te zijn.

Zien en horen

Museumdirecteur Marcel Jansen: “Ik ben blij dat we de rijkdom aan verhalen over Schokland nu op het hele eiland kunnen laten zien én horen! De uitwerking is echt mooi geworden, en brengt natuurbeleving en cultuurhistorie samen. Ook voor niet-Nederlandstalige bezoekers. Zo zetten we als hoeders van het Unesco Werelderfgoed een belangrijke stap voorwaarts.”

Philip Makkink, directeur van Het Flevo-landschap kan zich daarbij aansluiten: “Wat je met de nieuwe verhalen nu ook goed meekrijgt, is hoe het hier al 10.000 jaar gaat over leven mét water en hoe dit ook in de toekomst een rol speelt.”

Watererfgoedverhaal

Bij de feestelijke afronding waren ook burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder en gedeputeerde Harold Hofstra aanwezig. “Wat een prachtige toevoeging is dit geworden voor Schokland”, aldus Hofstra. “Daar ben ik trots op, want een leefbaar platteland is belangrijk voor Flevoland als landbouwprovincie. Het verhaal van Schokland draagt als een van de iconen bij aan het bijzondere watererfgoedverhaal van onze provincie. Als deze mooie projecten bijdragen aan de beleving hiervan, zowel voor de fietser als wandelaar in het gebied, dan verrijken we de beleving van ons Flevolandse platteland. Nu en voor de toekomst.”

Speurtocht

Speciaal voor de feestelijke opening is ook een speurtocht annex quiz ontwikkeld die je als bezoeker laat kennismaken met de nieuwe verhalen en objecten. Haal hem op bij het museum of bezoekerscentrum de Gesteentetuin. Als je na afloop met de uitslag langs de balie van het museum of het bezoekerscentrum gaat, ontvang je een kleine aandenken aan Schokland. Voor bezoekerscentrum de Gesteentetuin is het Paasweekend de start van het zomerseizoen.

Het project werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland, Mondriaan Fonds, Provincie Flevoland, Gemeente Noordoostpolder, VSB-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, St. Dutch Welfare Fund, Rabobank Het Nieuwe Land en Ars Donandi.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?