Fietspad Larservaartbos tijdelijk afgesloten

— Dit bericht bevat geactualiseerde informatie

Uit veiligheidsoverwegingen sluit Het Flevo-landschap per direct het natuurfietspad langs de Larservaart. Door extreme algengroei – zeker in combinatie met vocht en bevriezing – is het fietspad momenteel op bepaalde plekken zo glad, dat veilig fietsen niet mogelijk is.

– Update voorjaar 2023 –

Het Flevo-landschap en de gemeente Lelystad hebben overeenstemming bereikt over de toekomst van het fietspad door het Larservaartbos. Ten tijde van de aanleg van het pad was het de bedoeling dat Het Flevo-landschap verantwoordelijk zou zijn voor het gebied en de bermen en dat de gemeente het beheer en onderhoud van het pad zou verzorgen. Deze taakverdeling is echter nooit in praktijk gebracht en omdat Het Flevo-landschap niet de financiële middelen en menskracht had om het pad structureel te beheren, gaf dit uiteindelijk problemen. Voor vragen over het gebied kun je je dus richting tot Het Flevo-landschap. Voor vragen over (het onderhoud en de toegankelijkheid van) het fietspad, kun je je richten tot de Gemeente Lelystad.

– Oorspronkelijk bericht –

Het Larservaartfietspad is een aantrekkelijke, kronkelende fietsroute van ongeveer 10 kilometer die parallel loopt aan de N302/Larserweg tussen Lelystad en de bossen langs het Veluwemeer. Het fietspad slingert door bosgebied, rietvelden en ruigten. Er staan sinds enige jaren waarschuwingsborden langs de route die fietsers wijzen op het gevaar van verraderlijke gladheid, maar helaas voorkomen deze borden niet alle glijpartijen. Omdat Het Flevo-landschap de veiligheid van haar bezoekers altijd voorop heeft staan en ongelukken wil voorkomen, is een tijdelijk afsluiten van het pad momenteel helaas de enige oplossing. 

Omleiding

Tijdens de tijdelijke afsluiting van het fietspad onderzoeken we hoe we het pad structureel, in alle jaargetijden, weer veilig begaanbaar kunnen maken. Tot die tijd kunnen fietsers gebruikmaken van de nabijgelegen fietsroute over het Larserpad (de parallelweg aan de andere kant van de N302/Larserweg). Deze omleidingsroute is even lang als het afgesloten traject en levert fietsers geen extra reistijd op. 

Overzicht van de afsluiting van het Larservaartfietspad (rode lijn) en de beschikbare omleiding (blauwe lijn). 

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?